Крах евра води у распад Италије?


Марони: Паданија је остварива идеја и ускоро ће постати реалност. Доста је приче о федерализму, аутономнизму
Марони: Паданија је остварива идеја и ускоро ће постати реалност. Доста је приче о федерализму, аутономнизму

Нису у Италији забринути за судбину државе, евра и Европске уније. Има оних који прижељкују да Италија банкротира, да евро пропадне и да се ЕУ расформира.

Странка Лига севера у том претпостављеном хаосу види шансу за остварење сна о сецесији богате области Паданије, северног региона Италије кроз које протиче река По.

„У току је економски рат, држава Италија ће га изгубити, а Паданија ће победити. То је наша шанса за сецесију. Евро тешко може да остане на ногама. Саркози и Меркел не могу да објасне у изборним годинама зашто морају да плате дугове Грчке и Италије“, изјавио је Умберто Боси, лидер Лиге севера, на првој сесији парламента Паданије у Виченци.

Боси покушава да свог 22-годишњег сина Ренца наметне за наследника, без обзира на то што је он тек из трећег пута прошао на матурском испиту и што је по наређењу оца изабран у регионални савет Ломбардије, где месечо узима више од 10.000 евра. Да све буде гротескно, Босијева жена Мануела је – Лејди Магбет како је зову – Сицилијанка. Типичан пример против чега се „лигаши“ боре: „јужњака који живе лагодно о трошку северњака“.
По мишљењу Босија, који све теже прича због све видљивијих последица иктуса који га је погодио 2004., у процесу је стварање две ЕУ, богате и сиромашне. Уније имућних региона и уније посрнулих држава.

„Отвара се важан историјски прозор и као после сваког рата неопходно је написати нове мировне уговоре“, каже Боси не сумњајући да ће Паданија – заједно са Швајцарском, Баварском и Баден Виртембергом – бити део нове виртуозне Европе.

„Паданија ће бити присаједињена својим северним суседима и оставиће централнојужну Италију њеној тужној северноафричкој будућности“, сматра Боси.

Роберто Калдероли, новоизабрани председник парламента Падиније, по професији зубар, познат по слепој оданости Босијевој породици, у свом инаугуралном говору елаборирао је идеју свог идола.

„Сваки нови члан странке мораће да положи заклетву да је главни циљ сецесија. То не значи да ћемо да узмемо пушке. Наш циљ је плишани развод по чехословачком принципу“, објаснио је Калдероли, који је у последњој деценији осам година био министар у Берлусконијевим владама.

И док су изјаве припадника такозваног магичног круга који окружује Босија очекиване, изненађење представља запаљива реторика доскорашњег министра унутрашњих послова Роберта Маронија.

„Паданија је остварива идеја и ускоро ће постати реалност. Морамо да се вратимо нашим коренима. Доста је приче о федерализму, аутономнизму. Наш циљ је слободна Паданија“, изјавио је Марони, једини челник странке који је преживео Босијеве чистке.

Лига севера се после пада Берлусконијеве владе у потпуности се вратила својим популистичким коренима.

Повратак сецесионистичким коренима Лиге пролази готово незапажено. Заокупљени кризом и представљањем пакета мреа нове владе за спасавање земље, Италијани су представу лигаша доживели као још једну већ виђену маскараду.

Извор: Политика


Напиши коментар