Лепоте Србије: Сокобања


Град је добио име по тврђави Соко-град која се налази неких два километра узводно уз реку Моравицу
Град је добио име по тврђави Соко-град која се налази неких два километра узводно уз реку Моравицу

Сокобања се налази на обали Моравице између планина Озрена и Ртња на надморској висини од 400 метара. Данас је то једно од најпосећенијих бањских лечилишта захваљујући својим термо минералним изворима, али и умерено-континенталној клими и чистом ваздуху богатим кисеоником који долази из околних бујних шума.

Иако позната још Римљанима, изгледа да је Сокобања доживела свој први успон у турска времена. Евлија Челебија, турски путописац из XВИИ века, описује бањски хамам као добро одржаван и врло добро посећен, са људима који чак из Азије долазе да уживају у његовим топлим купкама. Кнез Милош Обреновић је добро познавао овај крај и одмах након рата са Туцима наредио је да се турско купатило обнови. Такође, изградио је и малу болницу а недуго затим и летњиковац за себе. Почетак организованог туризма обележен је 1837. год. када је кнез Милош послао једног од својих дворјана локалном бањском лекару. У 19. веку Сокобања је била и нека врста културног центра пошто је важила за омиљено одредиште за летњи одмор српских интелектуалаца.

Сокобања је било омиљена место за одмор многих знаменитих Срба, пре свега Иве Андрића
Сокобања је било омиљена место за одмор многих знаменитих Срба, пре свега Иве Андрића

Центар Бање налази се око најстаријих здања у њој: прелепог каменог Турског хамама, који је још у употреби, и Милошевог конака. Знаменита је и мала црква са централним планом 1884. год која је окружена старим вилама и локални Завичајни музеј смештен у старој згради типичној за област.

Град је добио име по тврђави Соко-град која се налази неких два километра узводно уз реку Моравицу. Смештена је на високој стени и изграђена је у позном Средњем веку на римским остацима. Састоји се из два дела: пространи доњи део са цистерном и мањи горњи, који је коришћен за живљење, са седам кула.

И поред тога што читава бања подсећа на велики парк, њен најлепши део је шума звана „Чука Два“
И поред тога што читава бања подсећа на велики парк, њен најлепши део је шума звана „Чука Два“

И поред тога што читава бања подсећа на велики парк, њен најлепши део је шума звана „Чука Два“. На обронцима планине Озрен налазе се два санаторијума а у њиховој близини су водопад Рипаљка, највиши у Србији. У близини је и вештачко језеро Бован, једно од најбогатијих рибом у Србији.

Стари амам
Стари амам

Нарочито је значајна позната планина Ртањ која опасује долину Моравице са северне стране. Њен највиши врх Шиљак (1560м) је лако препознатљив из далека по свом вулканском облику и пружа предиван поглед на већи део Србоје. Ова лепа планина је најпознатија по разноврсности ретких и лековитих биљака које расту на њеним обронцима и од којих се може припремити укусни „ртањски чај“.

Извор: Србија на длану

Користан линк: Сокобања


Напиши коментар