Мађарски окупатори побили 12.763 Срба током окупације


Жртве новосадске рације
Жртве новосадске рације

Председник Друштва за очување сећања на Холокауст Александар Вељић тврди да је идеолошки обојена послератна историја заташкала чињеницу да је у злогласној „Рацији“ из 1942. године, злочиначкој акцији мађарске окупационе војске на подручју Бачке, убијено 12.763 недужних људи.

„Мађарски народни посланик из тог времена Ендре Бајчи Жилински, дошао је до непобитних сазнања да су у јануару 1942. године припадници мађарске окупационе војске побили у Бачкој 12.763 недужних људи“, навео је Вељић у саопштењу.

Он је додао да се Жилински позвао на мађарске војне изворе из времена када је и почињен један од највећих фашистичких злочина у Другом светском рату.

„Окупатор је, према наводима Жилинског, који се позива на мађарске војне изворе, те стравичне злочине чинио у троуглу Дунава и Тисе у Бачкој, кад је убијао и под лед Дунава бацао недужне људе, старце, жене и децу. Идеолошки обојена послератна историја заташкала је и знатно умањила број жртава. Нажалост, откривена истина о злочинима његових сународника у Бачкој, Жилинског је коштала живота“, навео је Вељић.

Он истиче да су подаци Жилинског добили потврду у недавно откривеном чланку Нилса Хорнеја у шведском листу „Социјадемократа“ од 12. октобра 1943. године у коме се наводи да је у „Рацији“ погубљено више од 10.000 недужних Срба.

Наводећи да је Хорнеј те податке добавио од мађарских званичника и избеглица из Бачке, Вељић додаје да на светлост дана излазе подаци и о броју јеврејских жртава незапамћеног геноцида у Бачкој.

„Ових дана откривен је и извор о броју јеврејских жртава у књизи`Југословени у мађарским затворима и логорима 1941-1945` из пера бившег председника новосадске Јеврејске општине Владислава Ротбарта, који у књизи спомиње око 2.000 Јевреја који су убијени током такозваних рација јануара 1942. године“, подсећа Вељић.

Тај напис, наводи Вељић, подудара се са подацима о 1.708 идентификованих Јевреја и сазнањем да је у Новом Саду боравило око 300 јеврејских емиграната из земаља под нацистичком окупацијом. „Њихов идентитет углавном није познат, а као странци, и Јевреји су у Рацији били на мети за одстрел“, додаје Вељић.

Он наводи да је до сада идентификовано 545 других жртава стравичног злочина мађарских фашиста из 1942. године.

„Идентификоване су 83 ромске жртве Рације и оне никако не представља коначан број погубљених, јер нема података о убијеним новосадским Ромима, нити о већини жртава из 50 ромских породица у Мошорину. Такође није познат идентитет око 150 погубљених кисачких Словака у тој рацији“, навео је Вељић.

Приликом обележавања годишњица овог злочина у Новом Саду, покрајинске и градске власти навеле су податак да је у злогласној „Новосадској рацији“ мађарских фашиста из јануара 1942. године побијено до 1.300 невиних Јевреја, Срба и Рома.

Извор: Срна


Напиши коментар