НАТО разуме само ултиматум


Са алијансом језиком ултиматума треба разговарати већ данас. Оно што су Русија и НАТО  између себе имали последњих година – то није била сарадња
Са алијансом језиком ултиматума треба разговарати већ данас. Оно што су Русија и НАТО између себе имали последњих година – то није била сарадња

Стални представник Русије при НАТО, Дмитриј Рогозин, саопштио је да се војни персонал Пентагова већ почео појављивати у румунској војној бази у којој ће бити размештени `елементи америчке стратешке противракетне одбране у Европи`. Штавише, да су почели да припремају базу и за `функцију која јој је намењена` и за свој боравак у њој.

Рогозин је поручио Румунима да се не уљуљкују да нису сами донели одлуку о инсталирању на својој територији америчких и НАТО-антиракета, да је одлуку о томе донела цела алијанса (НАТО) чији су члан. А такође: да не треба да имају илузију да ће икога убедити изјавама да те антиракете не представљају опасност по Русију.

Саме антиракете – открио је Рогозин – још нису стигле у Румунију, али јесу лансирне рампе за њих. Упркос томе, нека Румуни не помишљају да им поћи за руком да се сакрију иза нечијих леђа и да ће морати да својим суседима и Русији положе рачун за опасности које ће им навући на главу.

«Упркос свему, надам се – нагласио је Рогозин – да ће Американци ипак схватити да се узалуд труде. Шта год они покушавали, Русија ће бити у стању да угаси сваку претњу коју створе. Друго, трка у наоружању и није баш најбољи начин да се изађе из економске кризе. Посебно указујем да се Москва нада да ће бити прекинути сви покушаји да сеограничи повратак Русије у политичку Европу».

Он је поновио: да ће Русија упорно инсистирати на томе да ни једно питање европске безбедности не може бити решено без ње или против ње!»

Вашингтон, савезници САД и савезници НАТО неће дозволити ни једној земљи да стави фактички вето на пројекат стварања америчко-натовског система ПРО. САД и НАТО имају пуно и легитимно право да себи створе противракетну одбрану – изјавила је амерички државни секретар Хилари Клинтон.

Она је поновила: да ЕвроПРО не може бити претња, а и да неће угрозити руски потенцијал за стратешко обуздавања. Опет је нагласила тај штит неће бити окренут против Русије него против Ирана и сличних земаља које настоје да овладају атомским технологијама.

Огласио се и генерални секретар НАТО, Фог Расмусен, који је рекао: «Данас више од 30 земаља већ има ракете и ракетне технологије. Ракете неких од тих земаља већ данас могу да `добаце` до територије Русије. Управо зато НАТО и жели да има своју противракетну одбране.

Он је посебно истакао да је `стратешко партнерство НАТО и Русије закон нашег времена`.

Дакле: ствари се заоштравају. Утолико је индикативније да неки руски војни експерти сматрају да Русија са НАТО треба да зарговара `са позиција ултиматума` и да прави сосптвену противракетну одбрану. Један од њих је бивши шеф руске војне дипломатије генерал Леонид Ивашов.

«Са алијансом језиком ултиматума треба разговарати већ данас. Оно што су Русија и НАТО између себе имали последњих година – то није била сарадња, већ цео низ једностраних уступака Москве. Јер, само кад Русија повлачи тврде потезе – Брисел и Вашингтон су спремни на уступке и компромисе`.

Ивашов је јавно посаветовао Путину да у Савету безбедности тражи расправу у ЕвроПРО, а и да Москва пређе у офанзиву и поводом Либије, доказујући дас је ЕвреоПРО претња међународном миру, као и поводом Сирије и Ирана.

Ивашов је изјавио да ће `руску тврду линију` сигурно подржати Кинези. Па додао: «Неко нас је завео у слепу улицу. Неко нас погрешно убеђује да је ЕвроПРО једина опасност по Русију, а то уопште није тако. Постоје амерички и европски `војни космос` и војне флоте које такође носе разорно нуклеарно оружје.

Извор: Факти


Напиши коментар