Плате нам најниже, храна најскупља


Грађани Србије „оштећени" су и у поређењу са другим земљама, па је тако јестиво уље исплативије набавити у Француској или Холандији
Грађани Србије „оштећени" су и у поређењу са другим земљама, па је тако јестиво уље исплативије набавити у Француској или Холандији

Иако имају најниже плате у Европи, грађани Србије једу и најскупљу храну.

То показује и поређење са Немачком чији грађани на храну троше свега девет одсто своје зараде, док Срби за основне намирнице издвајају више од 40 одсто својих прихода.

Када се то примени у пракси, испада да Немац за просечну плату од 2.000 евра може да купи од 2.670 до 4.000 литара дуготрајног млека, док Србин са зарадом од 372 евра може пазарити само 400 до максимално 448 литара млека.

Тако је и најјефтинија „милка“ чоколада у Немачкој 0,8 евра, а у Србији 0,98 евра, док 10 јаја у Немачкој кошта 1,29, а код нас 1,38 евра.

Унија послодаваца Србије сматра да ограничавање трговачке марже за основне намирнице на 10 одсто представља отворено кршење Закона о трговини. „Упозоравамо чланове Владе да ће њихово гласање за ову уредбу имати карактер кривичног дела. Таква уредба би била супротна законском начелу равноправности и забране дискриминације, те би трговци основним животним намирницама доспели у неравноправан положај у односу на остале трговце“, наводе у Унији и додају да ће од Уставног суда тражити стављање ван снаге ове уредбе.

Тако је и најјефтинија „милка“ чоколада у Немачкој 0,8 евра, а у Србији 0,98 евра, док 10 јаја у Немачкој кошта 1,29, а код нас 1,38 евра.

Грађани Србије „оштећени“ су и у поређењу са другим земљама, па је тако јестиво уље исплативије набавити у Француској или Холандији, где је и тродупло мања цена.

Макар малу корист за кућни буџет Срба донеће уредба Владе Србије којом ће се трговачка маржа на основне животне намирнице ограничити на 10 одсто. Према сазнањима Пресса, Влада ће данас усвојити ову уредбу.

Министар пољопривреде и трговине Душан Петровић рекао је да се разматра снижавање трговинских маржи за брашно тип 500, шећер, уље, разне врсте меса, основне врсте млека и јогурт.

Ограничавање маржи

„Мислим да је у најбољем интересу трговаца да нето трговинске марже за основне животне намирнице не буду више од 10 процената јер ће то подићи тражњу и омогућити да људи више купују. Тако ће на основу обима промета и трговине зарађивати више”, навео је министар.

Он је истакао да нико није срећан када се административним мерама регулише тржиште, али и да постоје ситуације када се не може на други начин успоставити равнотежа на тржишту.

Саша Ђоговић из Института за тржишна истраживања истиче да ће ова уредба појефтинити основне намирнице, али да ће трговци то искористити да подигну цене других производа. “Чињеница је да ће смањење маржи позитивно утицати на буџете грађана. Али, увек сам се залагао за слободну конкуренцију, а не да се конкурентски односи уређују вештачки, уредбама. Ово може да буде решење на кратак рок, али тржиште треба да буде слободно, а да злоупотребу положаја решавају надлежни органи”, сматра Ђоговић.

“Министарство и Влада неће се устезати да употребе сва легитимна средства која су у интересу грађана, а која не угрожавају интересе трговаца. Са друге стране, високе марже основних животних намирница доводе до смањења тражње и повећања неформалног тржишта. То се очигледно дешава у Србији. Немамо амбицију да направимо административно уређење тржишта јер је то потпуно бесмислено, али није добро да основне животне намирнице имају високе марже”, каже Петровић.

Марже на основне животне намирнице у Србији износе у просеку 23 одсто, док у европским земљама не прелазе 10 одсто. Стручњаци процењују да ће због смањења маржи, основне намирнице појефтинити за 10 до 15 одсто.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да је врло мало земаља које имају скупљу храну од Србије.

„Чак је и уље јефтиније, и то оно од наших произвођача у Мађарској. Храна је једино скупља у Швајцарској, Холандији и још пар земаља. Када узмемо у обзир то да имамо мале плате, а високе цене, не чуди што је народ своје потребе свео на минимум“, тврди Паповић.

Извор: Прес


Напиши коментар