Половина српских тинејџера редовно конзумира алкохол


Др Вера Трбић, један од наших најпознатијих стручњака за лечење алкохолизма, открива да је имала пацијента од осам година који је пио пет флаша пива дневно
Др Вера Трбић, један од наших најпознатијих стручњака за лечење алкохолизма, открива да је имала пацијента од осам година који је пио пет флаша пива дневно

У Србији више од 45 одсто деце од 13 до 17 година редовно пије, а чак 50 одсто први контакт са чашицом имало је у својој кући и уз одобрење родитеља, наводе београдски медији.

Истраживање Института за јавно здравље ”Батут” показало је и да се граница за конзумирање алкохола све више спушта, па тако није реткост да пију и деветогодишњаци. Већина деце прво пијанство у просеку ”преживи” са 13,5 година.

И стручњаци потврђују да деца још у првим разредима основне школе пробају алкохол уз одобрење родитеља. Тако др Вера Трбић, један од наших најпознатијих стручњака за лечење алкохолизма, открива да је имала пацијента од осам година који је пио пет флаша пива дневно.

– Када се јавио за помоћ, већ је имао све симптоме алкохолизма. Отац му је био алкохоличар и уз њега је почео да пије. После очеве смрти наставио је са пићем уз младиће из комшилука. Дечак је упућен на лечење у одговарајућу установу. Ипак, то је био специфичан случај јер већина адолесцената који траже помоћ стручњака има између 16 и 17 година. Ипак, лако се може закључити да су раније почели да пију – каже др Трбић.

Недавно истраживање рађено у Хрватској указало је на фрапантне податке који су шокирали европске стручњаке. Испоставило се да 7,2 одсто првака пије алкохол више од шест пута у месец дана, такође уз дозволу родитеља. Овај феномен приписује се старим обичајима, као што је онај да је алкохол прехрамбени производ, да је вино добро за крв и да пиво спада у храну, наводи београдски лист.

И српски стручњаци потврђују да деца још у првим разредима основне школе први пут пробају алкохол и да их у томе најчешће подрже родитељи. Због тровања алкохолом у Београду се сваког дана надлежним здравственим установама јави најмање двоје малолетника. Неуропсихијатар др Александар Рамах, који се бави лечењем алкохолизма, каже да има родитеља који дозвољавају адолесцентима да пију уз оправдања: ”мушко је”, ”то смо и ми радили”, ”кад ће да проба, ако не сад”.

Извор: Прес


Напиши коментар