РС: БиХ призива проблеме

Нико овде није дошао и нико овде није странац и туђ, већ су овде домаћи и Срби и Хрвати и Бошњаци и ово није ексклузивна земља само једних – рекао је председник НС РС Игор Радојичић
Нико овде није дошао и нико овде није странац и туђ, већ су овде домаћи и Срби и Хрвати и Бошњаци и ово није ексклузивна земља само једних – рекао је председник НС РС Игор Радојичић

Политички и верски врх Босне и Херцеговине наставио да радикализује ситуацију у земљи. Додик: СДА инструисана политичким исламом. Радојичић: БиХ није земља једног народа.

Оштро и оркестрирано бошњачки политички и верски врх поручио је да „БиХ не може бити део Велике Србије, већ само великог белаја“ и да институције и међународна заједница морају да заштите муслимане Бошњаке од погрома и прогона!

Прво је СДА саопштила да „они којима се БиХ не свиђа могу да је напусте“, а потом је поглавар ИЗ у БиХ Мустафа Церић, коментаришући писмо муфтије мостарског Сеида Смајкића о кршењу основних људских права Бошњака, истакао да ако се Мостар очисти од Бошњака онда за њих нема наде ни у другим градовима.

– Време је да кажемо целом свету да нас прича самозваних експерата за тероризам о „вехабијском покрету“ у РС подсећа на причу о Јеврејима у Андалузији из 1492. године, због којих је установљена шпанска инквизиција – навео је реис Церић.

Он је истакао да се нада да високи представник у БиХ Валентин Инцко „неће бити узрок нестанка муслимана Бошњака попут нестанка муслимана и Јевреја из Шпаније“.

У РС су најоштрије осудили радикалне иступе СДА и поглавара ИЗ у БиХ, уз оцену да је реч о свесном драматизовању политичке и безбедносне ситуације.

Председник РС Милорад Додик мисли да је порука СДА да сви који покушају да деле БиХ могу да изнесу само онолико земље колико имају блата на ципелама, исто оно што је говорио поглавар ИЗ Мустафа Церић.

– Та прича СДА је на фону онога што је говорио Церић пре неколико година кад је употребио исту ту формулацију, што говори да су политичке странке у ФБиХ инструисане политичким исламом, који промовише политичке процесе, а онда ће оно што каже Церић поновити СДА, или Странка за БиХ, или Фахрудин Радончић, или ће то на крају у некој софистицираној форми урадити Златко Лагумџија – рекао је Додик.

Председник Додик је рекао да је то окретање према истоку нешто што потпуно забрињава и поручио да то да ли ће БиХ опстати или неће не зависи од њега, већ од свих актера и структура.

Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да је поглавар ИЗ у БиХ Мустафа Церић добио огроман новац од Саудијске Арабије да подржи вехабијски покрет у БиХ.

– Вехабијски покрет је покрет за који је Саудијска Арабија платила Церићу. Експерти за борбу против тероризма нису измислили проблеме које он сада има у ФБиХ и Исламској заједници – рекао је Галијашевић.

Оценивши да верска и политичка подршка коју вехабијски покрет има, јесте прави проблем у БиХ, Галијашевић је позвао Церића да објасни зашто упорно вехабије изједначава са Бошњацима и да престане да их вређа, јер, како каже, вехабије не подржавају Бошњаци, већ искључиво он.

Ексклузивно право

Нико, према томе ни СДА, па ни један конститутивни народ појединачно, нема ексклузивно право на ову земљу и нико никоме не може такве ствари поручивати. Нико овде није дошао и нико овде није странац и туђ, већ су овде домаћи и Срби и Хрвати и Бошњаци и ово није ексклузивна земља само једних – рекао је председник НС РС Игор Радојичић. Он је додао да је међународни и домаћи амбијент у 2011. сасвим другачији него 1991. и да и међународна заједница схвата да нема ексклузивног права ниједне странке, ниједног народа на ову земљу.

Иванић: Допринис распаду

Председник ПДП Младен Иванић оценио је да СДА очито није напустила своју некадашњу политику и да су изјаве „да они којима се не свиђа БиХ могу да је напусте“ највећи допринос распаду Босне и Херцеговине.
– Управо због тога и претњи које проистичу из таквих изјава, мислим да ће то највише утицати на то да БиХ заиста оде ка распаду – рекао је Иванић.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар