САД уводи глобалну контролу интернета!

Под окриљем борбе против wеб пиратства америчке власти саставиле су још невиђен драконски план путем којега би ефектно могли контролирати сваку информацију која се појави на интернету.
Под окриљем борбе против wеб пиратства америчке власти саставиле су још невиђен драконски план путем којега би ефектно могли контролирати сваку информацију која се појави на интернету.

Предлог закона у америчком Конгресу предвиђа контроли интернета на глобалном нивоу

Под окриљем борбе против wеб пиратства америчке власти саставиле су још невиђен драконски план путем којега би ефектно могли контролирати сваку информацију која се појави на интернету – и то у свим државама.

Једна од најутицајнијих страница на свету, Wikipedia, најавила је привремено гашење својих сервиса како би упозорила на опасан нови закон који америчке власти планирају да уведу.

Тзв. СОПА акт (Stop Online Piracy Act) је номинално усмерен против пиратства, али многи наводе како је прави циљ контролирање интернета на глобалном нивоу.

Од самог оснивања интернета као комуникацијског канала, ово је засигурно најконтроверзнији покушај апсолутне контроле.

Појаснимо – уколико СОПА акт прође у конгресу, америчка влада би могла једним потезом угасити било коју wеб страницу за коју процени да на било који начин крши америчке copy-right законе.

На темељу новог акта могла би бити угашена wеб страница у било којој држави, не само унутар САД-а

Имплементацијом новог закона САД би могле рушити све: од малог блога до Wикипедије!

Шта је повреда copyright-a, а што „дозвољена“ употреба готово да је немогуће дати прецизан и апсолутан одговор – истичу многи аутори.

Сасвим је јасно да не можете дословце прекопирати туђу књигу и објавити је под својим именом, али ако би ишли ригидном логиком тада би буквално направили прекршај и ако ходате улицом и певушите мелодију из песме чија су ауторска права заштићена.

Да ствар буде још и далеко контроверзнија, амерички СОПА акт не би начинио никакву разлику између садржаја који објављује уредништво или садржаја који (у стварном времену) објављују корисници те wеб странице.

Под окриљем борбе против wеб пиратства америчке власти саставиле су још невиђен драконски план путем којега би ефектно могли контролирати сваку информацију која се појави на интернету.

Интернет би наставио постојати, али би ускоро почео да личи на 99% штампаних и ТВ медија који су апсолутно подобни својим властодршцима.

Уз све своје велике мане, интернет је ипак – у свету који нагло пропада у Орвелову ноћну мору – једини извор светла и спознаје.

САД већ сада доминира готово свим сферама живота, од избора хране, одеће, па све до филмова, музике и серија које прати већина становништва под њиховом контролом.

Обама је имао план увести контролу над интернетом још од првог дана свог мандата.

Конвенционални медији су систематски отупели и из својих програма уклонили готово сав аналитички садржај.

Како су закључили и многи стручњаци ове проблематике – слике постају све веће, а текста је сваке године све мање и мање.

Интернет кориснику ипак даје једну слободу да бира садржај и изворе којима ће веровати, наспрам једносмерног прања мозга којег проводи телевизија.

Како је редовно упозоравао независни канал „Democracy How“, председник Барак Обама од првог дана свог мандата настојао је са својим најближим саветницима да ограничи интернет и уведе што већу контролу над интернетом.

Могло би се констатовати како је циљ физички уклонити с мреже све неподобне медије, а оставити само сервисе над којим би имали највећу контролу.

„Зар заиста желимо да ово урадимо са интернетом?
Да срушимо све што стриктно не одговара америчком пословном моделу?“

Тако рецимо многи славе Фејсбук и Твитер као симболе револуције, али притом заборављају како су оба сервиса ништа друго него америчке корпорације чији је примарни циљ стварање профита, а онај други – макар се о њему не расправља јавно – блиска сарадња с америчком владом и њеним инстиуцијама.
Тако је рецимо на Твитеру потпуно блокиран термин „Occupy Oakland“ у јеку највећих немира у граду Оакланду и шире. Зар можемо и замислити да би се иста пракса десила ако би случајно термин био „Occupy Moscow“?

Џејмс Алтворт из листа Harvard Business Review рекао је по овом питању:

„Зар заиста желимо да ово урадимо са интернетом? Да срушимо све што стриктно не одговара америчком пословном моделу?“ То би била цензура на нивоу Кине.“

САД не може утицати на странице изван САД… или може ли?

Али како САД може укидати странице у другим државама када нема јурисдикцију?

Јако једноставно – захтеви ће бити директно прослеђени интернет провajдерима који ће
добити 2 опције:
укинути спорну wеб адресу и притом ће им се „опростити што су уопште допустили приступ таквој адреси“ или могу директно сносити последице тужби.

Ако узмемо у обзир како су интернет провајдери у добром делу света махом гигантске корпорације које држе готово монопол над интернетом у тој земљи, онда ствар постаје пуно јаснија.

Многи стручњаци, академици, научници, аутори, па и компаније које воде борбу с пиратима слажу се како би ово било превише.

Многи наводе да треба остати при Digital Millennium Copyright Act- правилнику који штити све интернет медије уколико спорне материјале уклоне одмах по упозорењу.

Како смо већ и навели, Wикипедија планира привремено сервирати празне странице у знак протеста. Страницу месечно посете милијарде корисника, стога постоји нада да би овакав радикалан потез можда могао у задњи трен зауставити процес ратификације контроверзног закона.

У САД-у долази до великих промена, а ствари се одвијају брзо из дана у дан.
Према свему судећи паралалено би се могла озаконити одлука о уклањању неподобних веб сајтова као и она која војсци допушта привођење и мучење становника САД-а, само на темељу сумње за тероризам.

Извор: дверисрпске

Напиши коментар