Свађа НАТО савезника; Турска повукла амбасадора из Париза

Над Јерменима на просторима данашње Турске извршен геноцид 1915. године када је "смишљено" убијено више од 1,5 милиона Јермена
Над Јерменима на просторима данашње Турске извршен геноцид 1915. године када је "смишљено" убијено више од 1,5 милиона Јермена

Француски парламент усвојио закон на основу кога ће се кажњавати порицање геноцида над Јерменима. Турска је одмах опозвала свог амбасадора из Париза. Ердоган најавио Анкара укинути дозволу за слетање француских војних авиона

Посланици француске скупштине усвојили су у четвртак предлог закона о кажњавању негирања геноцида, међу којима је и онај над Јерменима у Турској. За предлог закона гласала је велика већина од свега педесетак присутних посланика.

Званична Анкара је запретила да ће, уколико француска скупштина гласа за овај закон, то угрозити дипломатске, али и економске и друге односе двеју земаља. За почетак је експресно опозвала свог амбасадора из Париза.

Као конкретне потезе, Ердоган је навео да Турска отказује све економске, политичке и војне састанке са Француском као партнером у НАТО, као и да ће Анкара укинути дозволу за слетање француских војних авиона и пристајање ратних бродова у Турској.

Француски министар спољних послова Ален Жипе је истакао да се још није поставило питање повлачења француског амбасадора из Анкаре и да се он сада налази у Француској због Божићних празника и додао да се, за сада, не планира продужавање његовог боравка у земљи матици.

„Надамо се да наши турски пријатељи неће преоштро реаговати на одлуку француског парламента“, рекао је новинарима Жипе у Бордоу и позвао на уздржаност и на здрав разум.

Званични Париз је, још 2001. године, званично признао да је над Јерменима на просторима данашње Турске извршен геноцид 1915. године када је „смишљено“ убијено више од 1,5 милиона Јермена, пошто је исто учинило петнаестак земаља у свету, укључујући Русију, Шведску и Канаду.

Извор: Тањуг, Вечерње Новости

Напиши коментар