СПЦ: Европа има алтернативу


Не у Европу пузећи и без Косова и Метохије
Не у Европу пузећи и без Косова и Метохије

Српска православна црква поручила је властима у Београду да Европска унија има алтернативу, а Србе на барикадима позвала да остану истрајни.

У саопштењу се наводи да Срби са севера Косова „не треба да доносе одлуке без уважавања легалне и демократски изабране централне власти у Београду“.

Од Владе и Председника Србије црква је тражила да да не „напусте српски народ Старе Србије ради химере која се зове статус земље кандидата за чланство у Европској унији“.

За одговорну државну власт и политичку елиту Србије Србија и српски народ као целина немају алтернативу, а све друго, па и идеализована и митологизована Европска унија, има алтернативу„, наводи се у саопштењу.

„Власт не би смела да одлучује или да „у ходу” мења своју политичку тактику без уважавања виталних потреба и ставова Срба северног Косова, за које ово питање није питање партијско-политичких калкулација него, буквално, питање бити ил’ не бити„, саопштава Синод.

Оцењује се да је учлањење у Европску унију „добра жеља и замисао, оправдана геополитичким, економским и цивилизацијским разлозима“, алди да ако је „одрицање од Косова и Метохије – непосредно или „пузеће” представља цену онда треба отворено и часно одустати од кандидатуре и потражити друге моделе за будућност у мултиполарном свету који већ јесте реалност“.

„Да ли би таква перспектива нанела већу или мању штету било владајућој коалицији било опозицији на предстојећим изборима, апсолутно је неважно и беспредметно када се имају у виду самосазнање и достојанство читавог нашег народа“, поручује Синод СПЦ.

Синод наводи да је важно да „али није довољно“ то што највиши представници државе понављају да никада неће признати независност Косова и да је неопходно је да Србија буде „делатно присутна на Косову и Метохији где год и колико год је то могуће“.

Србима на северу Косова, поручујемо да буду истрајни као што су и до сада били (они најбоље знају како им је, не само дању и ноћу на барикадама у ове хладне зимске дане него и иначе, код куће и свугде), али и да буду мудри, надахнути хришћанским начелима и завештањима својих часних предака. Не смеју дозволити да их било ко испровоцира и да прихвате насиље као метод делања. Њихови протести нису, уосталом, израз пркоса, обести или хира него управо њихове одлучности да не прихвате диктат силе и насилно наметање статуса“, наводи се у саопштењу.

Оцењује се да се ти протести „не смеју изродити у одбацивање преговорâ, дијалога и напора да се мирним путем васпостави пређашње стање, нарушено једностраном акцијом Албанаца и деловањем КФОР-а које није сагласно са добијеним мандатом Уједињених нација“.

Синод се обраћа и војницима Кфора и тражи да наступају у духу статусне неутралности и искључиво у служби очувања мира и да не наступају као „ударна песница“ НАТО или „пак оних моћних држава Запада које су признале фантомску државу Косово

„Апелујемо на КФОР да одустане од насилног уклањања барикадâ у рејону административних прелаза, а поготову од примене силе према цивилном српском становништву“, наводи се у саопштењу и набрајају се повређенио Срби на барикадама приликом интервеције Кфор.

Оцењује се да овакво понашање међународних снага „само потхрањује максимализам и незајажљиве апетите арбанашких екстремиста“ и може да послужи као изговор „екстремним појединцима или каквој неодговорној групи на српској страни да употребе оружје“.

Синод додаје да би „било која људска жртва на било којој страни, ма ко да је испровоцира, била грех и злочин, трагедија и срамота свих, пораз и крах дијалога и мирољубивих напора, једине стварне алтернативе садашњем стању и досадашњој стратегији решавања кризе“.

„Имајући све ово у виду, позивамо истинске хуманисте и искрене вернике – не само оне у хришћанској васељени него и оне у исламском свету – да се залажу за мир и правду за све без изузетка, за слободу и достојанство свих и свуда. Буде ли искрено и истрајно, такво залагање биће благотворно за све, а посебно и у једнакој мери биће драгоцено и за Србе и за Арбанасе на Косову и у Метохији“, наводи се у саопштењу Синода Српске православне цркве.


Напиши коментар