Српкиње


Ваљана Српкиња васпитава своју децу у духу својега народа. Она је њихова прва васпитачица и учитељица
Ваљана Српкиња васпитава своју децу у духу својега народа. Она је њихова прва васпитачица и учитељица

Српкиње не бране своју Отаџбину на бојном пољу; али оне рађају и васпитавају Српске јунаке. Тим се оне најбоље одужују својему народу.

Ко прима родитељску и васпитачку дужност, тај прима и велику одговорност за тај свој рад. Јер треба децу васпитати тако да временом постану честити људи, вредни радници и добри Срби. Теже је васпитати децу у тим правцима него обезбедити их материјално.

А такво је васпитање корисније за човека, него овакво обезбеђење; Јер ваљан ће човек својим радом боље обезбедити свој живот него наслеђеним имањем.
Ваљана Српкиња васпитава своју децу у духу својега народа. Она је њихова прва васпитачица и учитељица. Она их прва учи да Српски осећају и мисле, и да Српски говоре и раде. Она их навикава на Српске врлине и развија у њих Српски карактер. Она их поучава о Српском народу и о Српској Отаџбини, и упућује их да воле свој народ и да љубе своју Отаџбину.

Родољубиве Српкиње чувају част Српских породица, и поносе се Српским именом.
Оне храбре своје мужеве, своју браћу и своје синове, да јуначки бране своју Српску Отаџбину. Оне им у томе помажу: доносе им храну, и негују Српске рањенике.

Образоване Српкиње радо врше болничарске дужности за време рата. Оне потпомажу “Српско Друштво Црвеног Крста”, и спремају све што треба за лечење и неговање Српских рањеника.

Оне учествују у друштвима, која раде на патриотским и родољубивим циљевима.
Оне отварају радничке школе за Српске девојке, које се на тај начин обезбеђују у материјалном погледу.

Оне приређују изложбе Српских рукотворина и тиме одржавају Српски начин рада.
Оне штите и помажу сиромашну децу.
Оне васпитавају малу сироту децу, која су остала без својих родитеља.
Све су то важне дужности, које родољубиве Српкиње драговољно примају и свесно врше. Што се више буде ширило и усавршавало опште и стручно образовање наше женске омладине у националном правцу, то ће Српкиње моћи боље вршити своје дужности које су усресређене у раду и у животу Српских породица.

Тада се оне неће сувише угледати на туђ начин живљења, на туђу ношњу и обичаје. Тада ће и Српско друштво бити солидније јер ће се пред образованим и карактерним Српкињама, које пазе на своје достојанство и на углед својих породица, постидети и они људи, који проводе развратан живот.

Када сви Срби и све Српкиње, без обзира на њихово занимање, буду свесно вршили своје дужности, а нарочито родољубиве и патриотске дужности, онда се можемо поуздано надати, да ће цело Српство напредовати тако, да ће се моћи одржати при културној утакмици са другим народима и у борби с непријатељима, и да ће заузети достојанствено место међу образованим европским народима.

Ауторка: Јована Вукадиновић


Напиши коментар