Српски топоними у Северној Америци


У држави Мејн варош је настала 1796. и налази се у оквиру округа Белгрејд
У држави Мејн варош је настала 1796. и налази се у оквиру округа Белгрејд

На географским мапама Сједињених Америчких Држава могу се наћи имена градова, планина, села или језера који су српског порекла. Међу њима су град Београд, планина Путник, језеро Хајдук, Поповић брдо и многи други.

Процене америчких стручњака показују да у САД има чак 30.000 топонима српског порекла.

Најчешће коришћен топоним је Београд, чије име у Америци носи 18 заједница, три општине и девет природних атракција у 11 држава САД. Тако у држави Колорадо име Београд носи једна поштанска канцеларија, у држави Илиноис истоимени град је основан октобра 1822, а у држави Мејн варош је настала 1796. и налази се у оквиру округа Белгрејд. Кроз овај град тече и поток Белгрејд, а град окружују села Норт Белгрејд, Белгрејд Депот и Белгрејд Милс, а у близини се налазе и Белгрејд језера, једна од главних туристичких атракција ове државе.

Поред Београда, чест топоним у САД је Свети Сава, и то име носе православни храмови у 17 држава САД. Један поток у Невади назван је по Џону Ћатовићу, Бокељу који је поред тог потока подигао ранч 1880. Исто име у овом региону носи и један рудник.

Американац Артур Вилер је 1928. потоку, језеру и планинском врху у националном парку Бенф дао име Хајдук, а планини у држави Алберта (Канада) – Путник. У држави Невада једно брдо носи назив Поповић по Лази Поповићу из Котора. На Аљасци по другом рудару име Поповић Крик добио је један поток.

Етнолог Маринел Мандреш са Универзитета „Вилфрид Лоријер“ у есеју „Српски топоними у Северној Америци” наводи да се варошица Сербин налази у Тексасу, недалеко од Остина и Хјустона.

– У Индијани је начелник поште и досељеник из Србије градићу Њу Медисон дао новембра 1883. ново српско име Сервија Кристијан Стелар. Име Сервија или Сербија носи и железничка станица у држави Вашингтон. Име јој је доделила железничка компанија „Сент Пол“ по Краљевини Србији, а потом је и град који је нарастао поред ње добио име Сервија – каже Мандреш.

Споменици Тесли, Пупину, Караџићу

Своје споменике у Америци имају Петар Петровић Његош, Вук Караџић, Михаило Пупин, Никола Тесла, владика Николај Велимировић, Дража Михаиловић, краљ Петар ИИ Карађорђевић и многи други национални прваци. У част Николе Тесле Џон Тредвел је крајем 1897. име Тесла дао је једном рударском граду у Калифорнији, а исто име од 1900. носи и један заселак у држави Западна Вирџинија.

Извор, фото: 24 сата, србијанет


Напиши коментар