Тачијева војска – преобучени терористи ОВК

Злочинци се "пресвукли" и добили наоружање од "неутралних" снага међународне заједнице, пре свега Немаца
Злочинци се "пресвукли" и добили наоружање од "неутралних" снага међународне заједнице, пре свега Немаца

Долазак Ангеле Меркел у Приштину искоришћен за промоцију Косовских безбедносних снага. КБС је наоружана дугим цевима, борбеним транспортерима и хеликоптерима које им Кфор оставља

Долазак Ангеле Меркел на Космет искоришћен је да се јавности прикаже гарда нове приштинске војске – Косовских безбедносних снага(КБС). Три недеље уочи посете немачког канцелара, док су Срби бранили барикаде на северу, командант Кфора и генерал Бундесвера Ерхард Древс препоручио је команди НАТО да КБС добије статус „пуне оперативне способности“.

Древс је тада честитао бившим терористима ОВК, а сад приштинском војном министру Агиму Чеку и команданту КБС Султану Селимију „на изузетном успеху и сарадњи“. Косовска војска састављена је све од бивших бораца терористичке ОВК, који су једно време били преобучени у Косовски заштитни корпус.

Командант међународних мировних снага је потврдио да је косовска војска настала „заједничким напорима Кфора и Приштине“ и да је „КБС данас у стању да спроведе мисије у кризним ситуацијама“.

Султанови јуришници

КБС је званично формиран 8. августа 2008. од Косовског заштитног корпуса, формално службе цивилне заштите, у чијем саставу су били демобилисани терористи ОВК. Први командант КБС био је Сулејман Селими звани Султан, један од оснивача такозване ОВК и командант оперативне зоне Дреница, познат по сарадњи с екстремним исламистима. Сматра се одговорним за нестанак мноштва локалних Срба који су последњи пут виђени живи у селу Ликовац где се налазио његов штаб. Селимија је на свечаности у приштинској касарни „Адем Јашари“ на дужности команданта КБС заменио Кадри Кастрати у новембру 2011, а церемонији су присуствовали шефови Кфора и Еулекса.

Пуна оперативна способност подразумева, по мишљењу Приштине, употреба КБС на северу Космета и замену јединица КФОР на административној линији са Србијом. Зато су косметске Србе изузетно узнемириле Тачијеве речи на конференцији за медије с Ангелом Меркел да је „Косово формирало безбедносне институције способне да одржавају ред у свим деловима државе“.

– Тачно је да Приштина жели да КБС замени КФОР – каже Оливер Ивановић, државни секретар у Министарству за КиМ. – КФОР је обучавао КБС, а сад им оставља многе логоре из којих су повучене међународне снаге, као и опрему. Ипак, сматрам да жеља Приштине да КБС постане права војска и замени КФОР није реална.

Међутим, чим се пређе мост на Ибру постаје очигледна неистинитост тврдњи Приштине да је КБС смештен у само девет касарни на територији КиМ: јужној Митровици, Приштини, Истоку, Пећи, Призрену, Урошевцу и Гњилану. Наиме, на капији сваке од многобројних успутних бивших база КФОР издалека је видљива табла с натписом КБС. Иста слика понавља се на целој територији КиМ, а и сама команда КФОР потврђује да је америчка база „Монтејт“ у Гњилану, од које је већи само Бондстил, постала центар за обуку КБС.

У опреми и наоружању КБС доминирају немачки производи и на путевима се врло често срећу немачки војни камиони и џипови „пух“, сада регистровани на приштинску војску, чији припадници носе исте маскирне униформе као и Бундесвер.

По Ахтисаријевом плану, на основу кога је основан КБС, он сме да има само 2.500 активних припадника и 800 резервиста. Међутим, приштинско Министарство за КБС не крије да је од самопроглашења независности 2008. до сада војну обуку завршило и три генерације „регрута из цивилног друштва“ који нису урачунати у прописани контингент. Законом о Косовским безбедносним снагама дозвољено је да обуку могу да заврше и грађани других земаља, уколико уз матично држављанство узму и „косовску“ личну карту или пасош.

Званично, припадници КБС наоружани су само лаким пешадијским оружјем, али стварност је другачија: многе јединице Кфора оставиле су им уз базе и своје „расходоване“ транспортере и борбена оклопна возила, који се најчешће могу видети у логорима у Метохији.

Команда копнене војске поседује и известан број НАТО хеликоптера који, како тврде, немају офанзивну намену. Регрути обуку још увек изводе с калашњиковима, док професионалци као обавезно наоружање имају немачке пушке „хеклер и кох“ и пиштоље „глок“, а инструктажа се изводи под надзором стручњака ових фирми, признају у Министартву за КБС. По речима упућених, инструктори бригаде специјалаца КБС су професионалци из приватних војних компанија као што је „МПРИ“, која одавно ради на овим просторима.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар