Теслин научни центар купује Теслину лабораторију


Овако је некад изгледала
Овако је некад изгледала

Џејн Алкорн започела преговоре о куповини имања на Лонг Ајленду где је радио српски геније. У плану обнова зграде и имања за научни центар, који ће развијати идеје Николе Тесле

Када је амерички произвођач филмова „Агфа“ пре две године ставио на продају своју депонију хемијског отпада на острву Лонг Ајленд у Њујорку, одмах су реаговали узнемирени истраживачи и поштоваоци дела Николе Тесле. Једни су јавно осуђивали „Агфу“ што је упропастила имање и зграду у којој је била последња лабораторија Николе Тесле, а други су одмах понудили да откупе читав плац и преуреде га. Најупорнија у томе била је Џејн Алкорн, председница Теслиног научног центра из Њујорка, која је одлучила да купи оронулу Теслину лабораторију.

– Теслино имање је затворено већ две године. На њему се налазе отпаци индустријског сребра и хемикалија за производњу филмова. Ми смо одлучили да купимо зграду и шест хектара имања, за које власници траже 1,6 милиона долара. Новац смо прикупили, али смо свесни да нам треба и још неколико милиона долара да се лабораторија очисти и реновира. Планирамо овде да направимо Теслин музеј и научни центар, са игралиштем за децу, као и простором за састанке, конференције, перформансе… – набраја надахнуто Џејн Алкорн, која нас подсећа да је то била и идеја самог Николе Тесле.

Српски геније је на Лонг Ајленд стигао у јуну давне 1902. године. Преселио је тада своју лабораторију са Менхетна у зграду од опеке коју је за њега у италијанском стилу пројектовао Станли Вајт. Нова лабораторија је смештена у насељу по ком је Тесла створио „Пројекат Вандерклиф“ за решавање проблема повећања људске енергије. Уједно је маштао да поред лабораторије изгради торањ висок 139 метара и да имање претвори у научни центар.

– Влада Србије би требало да стане иза овог пројекта и да заједно са Музејом Николе Тесле помогне да се оживи Теслина лабораторија на острву Лонг Ајленд. Хрватска је, иначе, заинтересована да „присвоји“ ово здање – каже Никола Лончар, председник Теслине научне фондације из Филаделфије.

– Ово је место на ком је Никола Тесла радио до 1940. године и створио многа научна достигнућа, која читав свет тек данас открива. Модерна цивилизација има огромне користи од Теслиних пројеката и ми као научна установа улажемо напор да упознамо свет са делима овог генија. То је наша обавеза тим више, јер се ова једина сачувана Теслина лабораторија налази у нашој општини – искрена је Џејн Алкорн.

Она је много пута са својим супругом прошла читаво имање и лабораторију, који су оронули, затрпани смећем и коровом. Сама зграда је, међутим, у добром је стању и после 110 година. Џејн Алкорн и њен центар су организовали неколико конференција, трибина и јавних окупљања и тако покренули кампању за очување Теслине лабораторије на Лонг Ајленду. Имање данас обилазе студенти и научници из читаве Америке.

– Организовали смо летос конференцију о истраживањима Теслиних технологија, на којој су многи светски познати научници, истраживачи, биографи и историчари причали о доприносима Николе Тесле светској цивилизацији. На презентацији у Институту за електричне и електронске инжењере на Лонг Ајленду присуствовало је око 100 светски познатих људи. А још више их је било на Теслиним данима у Филаделфији – задовољна је наша саговорница.

Џејн Алкорн се већ 17 година бори за очување лика и дела Николе Тесле. За то је добила специјално признање Теслине научне фондације из Филаделфије. Како је Џејн Алкорн започела преговоре са фабриком „Агфа“ о куповини имања на Лонг Ајленду, подршку за ову куповину је добила од града Њујорка, америчких ротаријанаца и још десетак друштава и удружења симпатизера Николе Тесле у САД.

Подршка града Нјујорка

Градске власти Њујорка су јако заинтересоване за то да се лабораторија Николе Тесле сачува као културна баштина САД. Подршку тој идеји дали су члан Градске скупштине Марк Алеси, градски супервизор Марк Лесковац и сенатор Кенет Лавале.

– Како је ово једина преостала Теслина лабораторија у свету, ми смо срећни да то благо буде део града Њујорка – каже Марк Алеси.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар