Хрватска преваром отима српску имовину


Српске куће широм Крајине углавном су миниране и данас изгледају овако
Српске куће широм Крајине углавном су миниране и данас изгледају овако

Срби, махом из Далмације последњих месеци су у страху од новог вида отимања земље који се одиграва наочиглед хрватских власти и то преко локалних судова.

Представници српске заједнице у овом делу Хрватске наводе више десетина случаја у којима се повратници обавештавају да је на њиховој земљи, која је уредно уписана у катастру, у локалном суду уписано име неке друге, потпуно непознате особе.

Ствар је веома озбиљна. Јавило нам се десетак очајних људи којима су из суда добили обавештење да су у суду, као власници уписани неки други људи. Пошто је реч о приватној својини, општина нема права да се меша и они су препуштени судским парницама – каже доначелник општине Земуник, 54-годишњи Драган Даничић.
Тако су, у мешовитом селу Пољица, код Удбина, Хрватске шуме уписале у суду власништво над шумом која је власништво села последњих 300 година.
– Али, мештани су се организовали и платили доброг адвоката, тако да је тај случај на суду. Највећи проблем је код појединачних случајева јер оштећени углавном немају новца за правну помоћ – каже Даничић.

Српска имовина је константно на мети
Српска имовина је константно на мети

Репортери „Вести“ обишли су у Земунику Горњем код Задра породицу Рељић која мада има доказе и рачуне да је последњих 150 година власник 60 ари земље уз магистрални пут, недавно сазнала да је на том месту у суду као власник уписана, за њих, потпуно непозната особа.

– Вратила сам се са сином Тином 2003. године и од тада се бавимо пољопривредном онолико колико нам треба да преживимо. Међутим пре око месец дана смо сазнали да је у суду, на нашој земљи као власник укњижена нека Кармен Јовановић. Прво смо се распитивали код рођака, па по селу и околини, али нико о њој ништа не зна. На крају смо ангажовали адвоката да бисмо сазнали ко је та жена која је сад власник наше земље – прича у очају 71-годишња Божица Рељић и каже да су и њене комшије суочене са сличним проблемом.
– Сви смо у чуду. Ваљда је логично да знам да су тај комад земље моји родитељи продали некоме или не, али све ове године уредном плаћам порез, да би се сада испоставило да је то туђе – каже ова несрећна жена.
У српском селу Биљане Горње код Бенковца, мештани су остали без скоро 200 хектара, најплодније земље у овом делу Хрватске.

У дијаспори и не знају

– Нашу земљу у Биљанима Горњим, коју обрађујемо последњих 100 година, добио је Хрват који се овде населиио после „Олује“. Највећи проблем са земљом имају људи који се још нису вратили. Много тих људи је по Србији, а највише у дијаспори. Многи од њих и не знају да је земља за коју су мислили да је њихова, сада државна. Једино је решење да дођу и са добрим адвокатом покушају да исправе неправду – каже Остојић.

– Све што смо, још пре Првог светског рата добили од државе било је уписано у књиге које су током рата наводно нестале или су уништене. Држава је то искористила да никоме не призна власништво, већ изврши колективну национализацију. Онда је расписала и конкурс о новом давању у закуп те наше земље. Да није тужно било би смешно, јер сам и ја са оцем Радом, конкурисао за ту нашу земљу, али нисмо прошли – жали се Југослав Остојић.

Наше је 33 одсто парцела

Дугогодишњи председник Одбора за повратак, обнову и економско-социјални положај Срба у Равним Котарима, Глишо Колунџић каже за „Вести“ да је ово само један од начина на који се од краја рата у Хрватској отима српска земља.

– Заиста је пуно таквих случајева, а очигледно се преваре одвијају на различите начине. Међутим, сва поента је томе да је у катастарским књигама по Хрватској, укупно 33 одсто све земље српско власништво. Такав однос неко очигледно жели да промени на сваки начин – истиче Колунџић.


Напиши коментар