Црви најбоље чисте ране


Пре 20 година терапија црвима се користила као последњи покушај спашавања неког дела тела
Пре 20 година терапија црвима се користила као последњи покушај спашавања неког дела тела

Чишћење рана помоћу црва може бити ново решење за укљањање мртвог ткива које ће заменити хируршке скалпеле, предлажу француски истраживачи.

Међутим тај приступ ипак није тако нов. Дебридемент терапија ларвама (ДТЛ) има дугу медицинску историју, а нова истраживања сматрају да он може бити користан и за мање озбиљне лезије (иако се некада користио само за озбиљније ране.)

“Пре 20 година терапија црвима се користила као последњи покушај спашавања неког дела тела, пре ампутације,”објашњава др Роналд Шерман, истраживач са Калифорнија универзитета.

Резултати његове студије показују да је коришћење црва за чишћење рана, елиминисало потребу за апмутацијом у 60% случајева.

Третман је наишао на широко одобравање и за чишћење мање озбиљних повреда, а студије потврђују да је процес безбедан и ефектан.

Аутори студије су закључили да ДТЛ много брже уклањање мртвог ткива у односу на стандарно збрињавање рана; нарочито у току прве недеље.

Међутим истраживачи предлажу, иако је метода сигурна и безболна, да се не користи на дужи период већ само током прве недеље лечења јер она ипак не убрзава процес лечења и зарастања у односу на стандардне процедуре.


Напиши коментар