Јунге велт: Тадић више не разуме ЕУ

Шта је све потребно рећи да овај човек схвати да нас Европа неће?
Шта је све потребно рећи да овај човек схвати да нас Европа неће?

„Српски председник Борис Тадић више не разуме Европу“, реагује немачки „Јунге Велт“ на Тадићево писмо „Франкфуртер Алгемајне Цајтунгу“, у којем он одговара двојици „балканских експерата“ из редова демохришћанске Уније, који су у истом листу коментарисали европску незрелост Србије. Српски председник жали „због непризнавања настојања његове Владе, која је у потпуности одговорила захтевима Брисела“.

„ЕУ чланство је стратешко опредељење Србије“, каже у својој реплици Тадић. „Стога би требало да је европска оријентација Србије од стратешког значаја и за Европу“.

За Европу сигурно јесте од стратешког значаја да Србију баци на колена, како се једном изразио један немачки министар спољних послова, надовезује се „Јунге Велт“. У том смислу су и вођени преговори о чланству „између НАТО-бомбардера и српских антинационалиста“.

Са примањем у ЕУ прозападно оријентисани владајући спектар у Србији очекује да изађе из статуса презрене и подређене државе. „У стварности би приступ у ствари био исто што и објава капитулације„, сматра овај лист.

Европа, у коју се заклиње Борис Тадић, учествовала је у варварском бомбардовању НАТО-а против Југославије, након што је владајућа врхушка у Немачкој масовно имала удела на распиривању грађанског рата. Ако су то европске вредности, Београд би требало да се осврне на неке друге„, наставља даље ова новина наклоњена левици.

Тадићево великодушно игнорисање немачког креирања Првог и Другог светског рата – за сецесионистичке ратове Србија је сама морала да сноси читаву кривицу – ипак није умилостивило Берлин. По први пут је од неког кандидата захтевана спремност да призна одвајање једног свог дела територије. То је ипак мало превише, ламентира српски председник над непопустљивошћу Берлина, а његове речи „Јунге Велт“ пореди са понашањем узорног ђака кога учитељ стално шаље у ћошак.

„Косово је наш изазов“, пише даље Тадић. „Србија неће признати једнострано проглашену независност јужне провинције. Наше принципијелно и уставом утврђено држање у косовском питању дели већина чланица УН, као и пет земаља ЕУ“. Али не и државе, од којих зависи, реплицира „Јунге Велт“ Тадићу. Као и при распаду Југославије, Немачка намеће остатку Европе своју вољу. А то значи да Србија може да приступи ЕУ само на коленима.

С обзиром на стварну европску политику, ово бомбастично преувеличавање значаја ЕУ „Јунге Велт“ доживљава као „трагикомично“, посебно речи српског председника: „Европска идеја је већа од 27 држава чланица. Она није потпуна без Западног Балкана – и то није могуће без европске, демократске и напредне Србије у његовој средини“.

Наводни европски мировни покрет наступа према Србији као део „империјалистичке ратне коалиције“, која је скоро поробила јужни део Србије.“ Тадићева Србија је спремна да се добровољно потчини„, закључује „Јунге Велт“.

Извор: Вести

Напиши коментар