Амерички маринци уринирали по мртвим талибанима


Фотографија преузета са видео снимка
Фотографија преузета са видео снимка

Америчке војне власти саопштиле су да воде истрага о видео снимку који се појавио на интернету, где се виде четворица маринаца како уринирају по мртвим талибанима.

Портпарол Пентагона морнарички капетан Џон Кирби рекао је да без обзира о коме се ради, и под којим се условима то догодило, такав чин сматра нечувеним.

Снимак је дубоко узнемирујући и представља нечувено понашање, навео је он.

На снимку који траје краће од 40 секунди, виде се четворица америчких војника како уринирају по тројици мртвих талибана.

Америчка војска је саопштила да још није утврђена веродостојност снимка и додала да, без обзира на то, оно што се види на снимку није у складу са вредностима које пропагирају амерички маринци.

Своју огорченост снимком одмах је изнео и Савет за исламско-америчке односе, позната организација за заштиту права муслимана из Вашингтона, оценивши да то представља одвратан и неморалан чин.

Ако се покаже да је снимак веродостојан, то ће представљати нешто потпуно недолично за америчко војно особље и угрозиће остале војнике и цивиле , наводи се у писму Савета које је упућено америчком секретару за одбрану Леону Панети.

Америчке војне власти су обећале да ће темељно и до краја истражити инцидент.

Извор: Тањуг


Напиши коментар