Векарић: Расплет у трговини органима


Истражитељи у Албанији
Истражитељи у Албанији

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да истрага о трговини људским органима на Косову и Метохију добија нову дименију

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да истрага о трговини људским органима на Косову и Метохију добија нову дименију, захуктава се и ускоро би, како сматра, могло доћи до расплета.

Векарић је гостујући на РТС позитивно оценио ангажовање Русије у том случају.

Он је подсетио да је са Русијом потписан споразум о сарадњи, који предвиђа размену информација, истакавши да је, пре свега за жртве и њихове породице, најважније да се истрагом, која се води у четири земље, дође до истине.

Говорећи о истрази о ратном злочину над Србима у Двору на Уни у Хрватској, Векарић је навео да се много очекује од посете Владимира Вукчевића Данској, који ће у Копенхагену заједно са хрватским колегама саслушати једног данског новинара и два војника.

Он је истакао да Србија и Хрватска имају 82 заједничка предмета, напоменивши да је то прва тужилачка истрага по новом ЗКП-у.

Осврнувши се на случај „Добровољачка“, Векарић је истакао спремност на сарадњу са Босном и Херцеговином, напоменувши да ће Србија наставити истрагу.

Одустајање од истраге у Босни и Херцеговини је, према његовим речима, на неки начин девалвирање злочина.

Векарић је навео да је у интересу Босне и Херцеговине да тај злочин истражи, додавши да, када је реч о том случају, Србија није имала никакав проблем са босанским тужиоцима, већ да је дошло је до „мешања политике у правосудне ствари“.

Извор: Тањуг


Напиши коментар