Европска утопија


Канцелар Ангела Меркел је и сама свесна да је покушај опорезивања свих европских финансијских тржишта утопија, ипак, према њеном признању,  она ће лично пропагирати ту идеју
Канцелар Ангела Меркел је и сама свесна да је покушај опорезивања свих европских финансијских тржишта утопија, ипак, према њеном признању, она ће лично пропагирати ту идеју

Немачки канцелар Ангела Меркел је изазвала конфликт на рубу владине кризе. Њена подршка иницијативе француског председника Никола Саркозија – опорезовати финансијске трансакције резултирала је бурним протестом партнера канцелара у коалицији. Лидер Слободних демократа (СлДС) Филип Реслер више пута је о упозоравао Меркел од кршења коалиционих договора, између осталих предизборних обећања о неповећању пореза.

Поред позива на уважавање обећања лидер слободних демократа је навео доста убедљиво образложење «против». Канцелар је спремна да уведе порез на финансијске операције у ограниченном простору – у оквиру 17 земаља Еврозоне. То ће, – убеђен је Реслер, -водити искривљеној конкуренцији и нанети штету финансијској сфери Немачке. Банкари и представници берза ће побећи у оазе без пореза. Када је већ потребно увести такво опорезивање, треба га спровести у оквиру читаве ЕУ, – сматра Реслер. Међутим, ни то није реално, бар због тога што је британски премијер Девид Кемерон запретио да ће блокирати тај нацрт закона.

Канцелар Ангела Меркел је и сама свесна да је покушај опорезивања свих европских финансијских тржишта утопија, ипак, према њеном признању, она ће лично пропагирати ту идеју.

Теоретски тај данак за финансијске операције, мада у размерима пет стотих процента, значио би годишње попуњавање укупне благајне земаља валутног савеза за 40 милијарди евра. У условима кризе дугова која се шири, то је осетни додатак. Међутим, чак ни он, -сматра Руслан Гринберг, директор Института економије, дописни члан РАН, није панацеја.

Проблем дугова може да престане да буде толико акутан само у једном случају: ако почне економски раст – мање-више осетни. Онда ће се пореска база нагло повећати. То је главна брига. Данас, изгледа, постје знаци успоравања. То је тужно.

Изгледа, идеја дуета Меркози има међу политичарима више противника него присталица. Међу последњим је шеф фракције социјалиста у Европарламенту Мартин Шулц. Према његовим речима, не сме се баскрајно одлагати нацрт закона само због тога, што нема много оних, који су спремни да га подрже. Шулц сматра да се колебају и САД, које ће се прикључити у процесу реализације.

Лепо је веровати у то. Међутим, одржани самити двадесеторице за сада су демонстрирали тенденцију која је супротна уједињењу.

Извор: Голос России


Напиши коментар