Из Санкт Петербурга доселили у Мачву


Андреј и Катарина са својом децом нашли су мир у Мачви
Андреј и Катарина са својом децом нашли су мир у Мачви

У мачванско село Засавица Два недавно се доселила породица Макимочев. Андреј правник и Катарина економиста са децом напустили Русију да би се бавили воћарством

У мачванско село Засавица Два, код Сремске Митровице, доселили су се Катарина Орлова (32), са двема кћеркицама Дарјом (8), Машом (4) и супругом Андрејом Макимочевим (35). Напустили су прошле године Санкт Петербург и доселили се овде са намером да се баве воћарством и производњом ракије.

– Купио сам кућу и решио да се преселим овде. Сада идемо по слављима и вашарима и продајемо прву ракију коју смо произвели овде у Засавици – прича нам Андреј.

Андреј, који је правник по струци, на интернету је нашао кућу са хектар земље под кајсијом и шљивама са супругом Катарином, економистом, одлучио да је купи и напусти Русију.

– Само сам проверио каква је клима, може ли се узгајати воће и то је коначно пресудило да напустимо родни Санкт Петербург и дођемо овде. Воћњак који сам купио уз кућу је одлично родио, па сада продајем кајсијевачу и шљивовицу. Тешко јесте, али у Русији нас двоје нисмо имали посла, а у мом крају нисам имао услова да се бавим воћем. Када сам се доселио сви људи у селу су ми помогли да се скућим, да се припремим за прву бербу воћа и печење ракије. Ја овако гостољубиве сељане никад нисам видео – објашњава Андреј.

Супруга Катарина ведра и расположена наглашава да је Засавица по свему рајско место. Не жали што је оставила светла велеграда и дошла у мачванско село поред Саве.
– Нама је овде, предивно. Наишли смо на добре људе, комшије какве се само пожелети могу, моја Дарја је кренула у школу и има пун разред другарица и другова. Живот ми се нагло променио, улепшао. Доста радимо, тешко је, али имамо и много планова, желимо да засадимо још воћа, да постанемо прави произвођачи ракије. Засада иде овако, продајемо на вашарима и сеоским весељима, али ми желимо да тај посао радимо најбоље што се може – каже Катарина Орлова.

Андреј наглашава да зна колико је тешко почињати из почетка, свестан је колико труда мора уложити да стане на ноге. О томе говори са осмехом на лицу. Зна да је и у Србији тешко, али верује да ће успети.

– Крај толико добрих људи и лепе земље, сигуран сам, не могу пропасти. Дођите за годину-две, кад ми крене посао, па ћете видети новог Андреја, воћара, домаћина из Засавице Два. На страну то што је клима у овом крају божји дар, што год посејеш или засадиш никне. Решио сам да успем и успећу. У Санкт Петербургу могу отићи само као туриста, а пошто ће и наше мајке доћи да живе с нама, нећу имати потребе да напуштам ово рајско село – каже на крају сусрета Андреј Макимочев.

Преселиће се и мајке

Кад су полазили из Санкт Петербурга купили су авионску карту у једном правцу. Кажу више се у Русију неће враћати, али, кад се среде и скуће у свом новом дому позваће и мајке, које су саме остале у Русији, да се овде преселе.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар