Клаус: Скоро никаква корист за Чешку од чланства у ЕУ


Клаус је новчану помоћ коју Чешка добија из европске касе означио као ирелевантну
Клаус је новчану помоћ коју Чешка добија из европске касе означио као ирелевантну

Чешки председник Вацлав Клаус оценио је на конференцији у Саудијској Арабији да је позитиван ефекат чланства Чешке у ЕУ „веома мали, ако не и никакав“.

Клаус је говорио на међународној конференцији на тему модернизације привреде арапског света у Ријаду, преносе чешки медији.

Чешки председник је међу предности чланства у ЕУ за нове чланице тог савеза сврстао побољшање имиџа земље због тога што се налази у клубу развијених, што може да привуче инвеститоре и прошири тржиште.

„Моја процена је да је чист позитиван ефекат чланства веома мали, ако не и егативан. Веома спор привредни раст након више од пола века продубљивања интеграционог процеса и наметање парола ‘што више Европе то боље’ наговештава да би управо супротно могло да буде истина“, казао је Клаус.

Клаус је новчану помоћ коју Чешка добија из европске касе означио као ирелевантну, као и корист од обавезне примене европске легислативе.

Међу штетним факторима чланства навео је чињеницу да све земље морају да финансирају скупе и неефикасне европске инсититуције, бирократију у земљи везану за ЕУ, усвајање закона који доноси централизацију, као „увоз“ дарежљивог и демотивирајућег европског социјалног система.

Клаус је за садашње економске проблеме ЕУ оптужио управо продубљивање европске интеграције након усвајања споразума из Мастрихта и Лисабона и напуштање, по његовој оцени, исправног почетног концепта стварања зоне слободне трговине и царинске уније.

„Европски социјални концепт даје предност социјалној политици заснованој на редистрибуцији на штету продуктивног рада. Преферира слободно време и дуге одморе на уштрб тешког рада. Преферира потрошњу на уштрб инвестиција, задуживање на уштрб штедње, опрез уместо здравог ризика“, рекао је Клаус.

Садашњу дужничку кризу у Европи је, по Клаусовој оцени, изазвало увођење заједничке валуте, заједничког курса, заједничких камата за земље са различитим економским параметрима.

„Очигледно је да неооптимална монетарна унија може да се спаси уз помоћ солидарности свих чланица и огромних трансфера, али то изискује две ствари: истински осећај солидарности какав је постојао рецимо у Немачкој након уједињења, али у Европи не постоји, као и довољно финансијских средстава на располагању политичким ауторитетима“, рекао је Клаус.

Чешки председник упозорио је да ниједног од тих предуслова данас нема, те да кризу не могу да реше никакви самити ЕУ.

Извор: Бета


Напиши коментар