Косово и Метохија: У Медикусу Рускињи отели бубрег


Осим Србије, Русије и Турске, случајем трговине органима бави се и Украјина
Осим Србије, Русије и Турске, случајем трговине органима бави се и Украјина

Раул Фаин пристао да буде кључни сведок у афери „Медикус“ на суђењу у Приштини. Ана Русаленко после вађења органа враћена у Турску без терапије и без надокнаде

КанаЂанин Раул Фаин испричао је канадском дневнику „Торонто стар“ да му је у приштинској клиници „Медикус“ 2008. године за 87.000 евра пресађен бубрег са једне руске држављанке. Он ће 6. фебруара, путем видео-линка, сведочити као крунски сведок у случају трговине и илегалне трансплантације органа.

Канадски лист наводи да ће Фаин у процесу сведочити под заклетвом из Врховног суда у Онтарију. Специјални тужилац Еулекса за организовани криминал Џонатан Рател потврдио је да Фаин ни на који начин није осумњичен, већ да је кључни сведок у процесу.

Фаин, по занимању консултант за инвестиције у Торонту, у свом исказу датом канадским властима, а на захтев Еулекса, испричао је до детаља како му је у приштинској клиници пресађен бубрег.

Жртве врбоване

ТуЖилац Рател упозорава да се Русаленкова уклапа у шаблон такозваних донора који живе у дубоком сиромаштву и да је истрага показала да су жртве постепено врбоване за оно што их чека, уз обећање да ће за бубрег добити 20.000 долара, што би углавном изостало. Рател наводи да, упркос многобројим покушајима, није могао да сазна каква је била даља судбина Русаленкове.

Пошто је због бубрега био суочен са озбиљним здравственим проблемима, његови рођаци у Израелу су га 2008. обавестили о томе да на Косову може да обави пресађивање бубрега. Нешто касније упознао се са Мошеом Харелом, који је у оптужници представљен као посредник турског доктора Јусуфа Сонмеза, који је због улоге у „Медикусу“ проглашен доктором Франкенштајном. Харел се, иначе, налази на Интерполовој потерници због кријумчарења људи на Косову.

Фаин је, наводи канадски лист, Харелу послао своју медицинску документацију ради „анализе у Турској“, и убрзо потом је обавештен да је за њега пронађен одговарајући бубрег. Он је 15. јула уплатио 87.000 евра на Харелов рачун у Израелу. Девет дана касније, Фаин је са супругом отпутовао у Истанбул. Тамо га је, како пише у оптужници, Сонмез подвргнуо „медицинским прегледима“.

Фаин је 25. јула, са још једним клијентом из Немачке, авионом „Туркиш ервејза“ из Истанбула одлетео пут Приштине. У истом авиону су биле и 45-годишња Рускиња Ана Русаленко и још једна жена из бившег СССР-а, потенцијални донори бубрега.

Фаина и Русаленкову су на аеродрому у Приштини сачекали службеници „Медикуса“, а наредног дана Сонмез је одстранио бубрег из Русаленкове и пресадио га Канађанину, а затим то исто учинио и са другом женом из авиона, чији бубрег је пресадио Немцу.

Фаин је напустио Косово 30. јула, док се о томе шта се десило Русаленковој врло мало зна, осим да је из малог града крај Владивостока. Тужилац Рател наводи да је извесно да су жртве трговине органима послате авионом назад за Истанбул, без указане постоперативне терапије.

Тужилац Еулекса подсећа да се за операције омраженог турског доктора сазнало 2008, пошто је један турски држављанин, коме је позлило на приштинском аеродрому, рекао да му је „неко украо бубрег“.

Он наводи да је у процесу кључна фигура Сонмез, који је по тим оптужбама у Истанбулу ухапшен, па пуштен уз кауцију на слободу.

Србија прикупља нове доказе

Српско тужилаштво за ратне злочине сарађује са руским истражитељима у истрази о трговини људским органима на Косову и Метохији у којој је учествовао део руководства паравојних формација ОВК – изјавио је заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Он је рекао да ће укључивање Русије у истрагу случаја који је шокирао европску и светску јавност допринети бржем и комплетнијем расветљавању почињених злочина.

Напомињући да због тајности истраге засада не може да говори о конкретним подацима и резултатима истраге, Векарић је нагласио да је најважније да се истрагом дође до истине, пре свега због жртава и њихових породица.

Осим Србије, Русије и Турске, случајем трговине органима бави се и Украјина.

Хашки трибунал покренуо је 13. јануара 2005. године истрагу о трговини органима на основу предмета који су пронађени у „жутој кући“, а за које је постојала основана сумња да су коришћени за вађење органа отетим Србима и неалбанцима.

Међу предметима који су пронађени налазиле су се пластичне посуде, празне боце са називима лекова који се користе при хируршким интервенцијама и металне крхотине које су подсећале на остатке хируршких инструмената.

Према истрази коју је спровело српско Тужилаштво за ратне злочине, хируршки захвати над жртвама трговне органима извођени су у домовима здравља или болницама које су током рата коришћене за лечење војника ОВК.

Специјални известилац Савета Европе Дик Марти поднео је 12. децембра 2010. извештај у којем је Хашима Тачија означио као вођу мафијашке групе одговорне за трговину оружјем, дрогом и људским органима.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар