Маринац због масакра 24 цивила у Ираку осуђен на 3 месеца изолације


У знак одмазде, маринци су извршили бруталан напад на прве две куће у близини, користећи аутоматске пушке и бомбе
У знак одмазде, маринци су извршили бруталан напад на прве две куће у близини, користећи аутоматске пушке и бомбе

Амерички војни суд донео је једну од најконтроверзнијих одлука у новијој историји војске САД, јер је јуче ослободио кривице наредника Френка Вутерича, оптуженог за учешће у масакру 24 ненаоружана Ирачана, међу којима и седморо деце и 76-годишње жене у колицима, 19. новембра 2005. године.

Становници Хадите, ирачког града у којем се догодио масакр, огорчени су пресудом којом је Вутерич осуђен на само три месеца изолације и то по јединој тачки оптужнице за коју је признао кривицу – занемаривање дужности.

Вутерич, који је признао да је својим војницима издао наредбу да „прво пуцају, а онда постављају питања“, рекао је да је у Ирак отишао да би „обавио своју дужност, служио својој земљи и урадио свој посао најбоље што може“.

– Када смо моји маринци и ја очистили те куће тог дана, одговорио сам на оно што сам схватио као претњу, а намера ми је била да ми маринци преживе. Када сам свом тиму рекао да прво пуцају, а онда постављају питања, циљ ми није био да убијају цивиле, него да не оклевају када се суоче с непријатељем – рекао је Вутерич.

Вутерич је рекао да није „хладнокрвни убица беба“и да никада није пуцао ни на једну жену или дете. Он се у изјави за јавност извинио породицама жртава из Хадите.

– Речима не може да се изрази моја туга због губитка ваших вољених. Знам да не могу да кажем ништа што би могло да умањи ваш бол. Желим да знате да ми није била намера да тог дана учиним нешто нажао вама или вашој породици. Свестан сам да сте ви праве жртве – рекао је Вутерич.

Овај злочин, који је често упоређиван с масакром у Ми Лају у Вијетнаму , уследио је после бомбашког напада на Вутеричеву јединицу у којем је један маринац убијен.

Оптужба је тврдила да је командант јединице, иначе отац троје деце, изгубио контролу када је видео раскомадано тело свог пријатеља. У знак одмазде, маринци су извршили бруталан напад на прве две куће у близини, користећи аутоматске пушке и бомбе.

У року од 45 минута убијено је 24 људи.

Један од преживелих, Алис Хафми Хусеин, погођен је у леђа и чудом је остао жив.

– Очекивао сам да ће амерички суд осудити ову особу на доживотну робију и да ће он целом свету признати да је починио овај злочин, како би Америка могла да докаже да је демократска и праведна земља – рекао је огорчени Хусеин.

Ирачки политичар Камил Ал-Дулаини рекао је после пресуде Вутеричу да се Американци према Ирачанима и даље односе без имало поштовања.

– Ово је још један варварски акт Американаца против Ирачана. Прво проливају крв Ирачана, а онда доносе овакве безвредне пресуде за диваљчке злочине против невиних цивила – рекао је Ал-Дулаини.

Извор: Блиц


Напиши коментар