Монахиње манастира Девич се плаше косовске „полиције“


Монахиње манастира Девич кажу да је и њихова имовина редовно на мети Албанаца
Монахиње манастира Девич кажу да је и њихова имовина редовно на мети Албанаца

У Девичу страхују због одлуке да заштиту манастира од Кфора преузме косовска „полиција“. Игуманија: Препуштени Албанцима. Теодосије: Светиња у великој опасности

Поверења у припраднике косовске „полиције“ не само да немамо, него се њих плашимо. Они неће радити у нашем, него у интересу албанских институција.

Одлуку снага Кфора да чување манастира Девич код Србице препусте косовској „полицији“ и могуће последице овог чина овако сагледава игуманија мати Анастазија. Лоша искуства из прошлости, како каже, стварају страх да ће манастир бити препуштен на милост и немилост Албанцима.

– косовска „полиција“ недавно није реаговала када су вандали и поред војника Кфора ушли у срце светиње и опљачкали манастирску радионицу, где смо правиле крстиће од дрвета – указује мати Анастазија. – Због тога смо од међународних снага затражили да остану бар док не буде завршен зид који подижемо око манастира.

Девич након напада шиптара 17.03.2004.
Девич након напада шиптара 17.03.2004.

Игуманија каже да су радови на зидању бедема били у пуном јеку, али да су због зиме и мраза тренутно прекинути. Иако не гарантује потпуну сигурност, монахиње очекују да ће зид умањити шансе да манастир буде нападнут. Разлога за страх имају доста, јер се Девич налази у албанском окружењу. У близини су само два српска села Суво Грло и Црколез. Србица, најближе веће место, озлоглашена је као дугогодишње упориште албанских екстремиста.

На мети Албанаца

Монахиње манастира Девич кажу да је и њихова имовина редовно на мети Албанаца.
– Пљачкају нас и провоцирају већ годинама – објашњавају монахиње.
– Краду манастирску шуму, а ми купујемо дрва за огрев.
– Околним брдима често се пролама пуцњава. На манастирску економију, која је преко зида, не смемо. Најтеже нам је, ипак, што верници не могу слободно да дођу до светиње. На мети Албанаца у прошлости биле су и мошти светог Јоаникија Девичког, чудотворца и исцелитеља. На свечев кивот, кидисали су и марта 2004. године, али су мошти остале неоскрнављене.

Одувек на мети: аранут убија калуђера
Одувек на мети: аранут убија калуђера

Да замена француских и мароканских војника Кфора албанским полицајцима доводи у опасност једну од највећих светиња на Косову и Метохији, као и шесточлано сестринство, сматра и епсикоп рашко-призренски Теодосије. Он истиче да се још нису створили услови да бригу о безбедности манастира преузме косовска „полицијска служба“.

– Учинићу све да се одлука о повлачењу међународних војника одложи и о томе ћу разговарати са генералом Герхардом Древсом – најављује владика Теодосије. – Кфор је одавно најављивао да ће доћи време када ће се повући, али те одлуке се доносе у Бриселу. Тако је раније било и са другим манастирима, попут Гориоча и Будисаваца.

Монахиње Девича још зацељују ране које овај манастир носи од марта 2004. године, када су га запалили албански вандали. Тада су два дана и две ноћи живеле под опсадом Албанаца, упорних да продру у светињу. Када ни заштита војника није била довољна, сестринство је избављено хеликоптером, а светиња порушена.

И поред страже, паса чувара, ограде и бодљикаве жице, монахиње су готово непрекидно нападали и узнемиравали агресивни Албанци. Задужбина Ђурђа Бранковића из 15. века налази се усред густе дреничке шуме кроз коју пролази једини пут ка манастиру.

Да ће Девич прећи у руке косовске „полиције“ представници Кфора саопштили су Србима са севера Косова у среду.

Представници српских општина успротивили су се овој одлуци и најавили да ће безбедност Девича бити на дневном реду састанка са командантом Кфора Ерхардом Древсом и шефом мисије Еулекса Гзавијеом де Марњаком.

Обнова манастира

У манастиру Девич до сада су обновљена три конака и црква. Осим међународне заједнице, значајна средства за радове дало је и Министарство вера, цементара „Поповац“, а део новца обезбедила је и Цариградска патријаршија. Изградњу зида око светиње, дугог 170 метара са пет милиона динара финансира Дирекција за управљање имовином. Од овог новца биће обновљена и ојачана и капија манастира.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар