Нови амбасадор САД у Москви хушка опозицију


Чим је дошао на нову дужност организовао састанак са опозицијом
Чим је дошао на нову дужност организовао састанак са опозицијом

Нови амерички амбасадор у Москви Мајкл Макфол само неколико дана по ступању на дужност нашао се на удару дела јавности која га је оптужила да „подиже револуцију“. Повод је састанак са члановима опозиционих партија који је одржао у својој канцеларији.

У коментару „Првог канала“, најгледаније телевизијске станице у Русији која је у већинском државном власништву, водитељ Михаил Леонтјев запитао је да ли је амерички дипломата дошао у Русију да „доврши револуцију“, алудирајући на наслов његове књиге „Недовршена револуција у Русији“. 

Макфол је у одговору на интернет друштвеној мрежи објаснио да није увео нову праксу, правдајући се чињеницом да се амерички председник Барак Обама приликом посете Москви 2009. године такође састао са опозиционим представницима.

„Наша политика ‘ресетовања’ односа није се променила“, навео је амерички амбасадор у реаговању на критике које су данас преплавиле интернет и медије када се сазнало за његов састанак са члановима Комунистичке партије, Праведне Русије и ванпарламентарних партија и покрета.

На удару су се нашли опозициони депутати Државне Думе који су 17. јануара били на састанку у америчкој амбасади, комуниста Леонид Калашњиков и посланици Праведне Русије Оксана Дмитријева и Иља Паномарјов.

Њих је на одговорност због кршења посланичке етике позвао депутат владајуће Јединствене Русије Андреј Исајев, док је лидер Либерално демократске партије Владимир Жириновски затражио да врате посланичке мандате.

Исајев је истакао да посланици Думе делују јавно и да тајни преговори депутата са амбасадорима страних држава нису предвиђени законом, док их је Жириновски оптужио да „у време предизборне кампање иду у амбасаду државе која се спрема за рат против Русије„.

Председник парламента Сергеј Наришкин није желео да коментарише евентуалне казне овим депутатима, већ је изјавио да је то „у надлежности Комисије за етичка питања“.

Амерички амбасадор Макфол који је пре десетак дана ступио на дужност био је саветник председника Обаме за односе са Русијом, а његов долазак у Москву најављен је као потез који треба да донесе побољшање односа између Москве и Вашингтона, који су погоршани у претходних неколико месеци.

Извор: Тањуг


Напиши коментар