Патријарх: Злочине опростити, али не заборавити


У Рацији су страдали Срби, Јевреји и Роми, сами зато што су били другачије вере и нације.
У Рацији су страдали Срби, Јевреји и Роми, сами зато што су били другачије вере и нације.

У Новом Саду обележена 70. годишњица Рације, током које је мађарска војска убила и под лед Дунава бацила најмање 1.300 Новосађана

У име Српске православне цркве (СПЦ) помен је пред више стотина грађана служио патријарх Иринеј на Кеју жртава рације.

„Обузима нас језа и ужас и дан-данас због страдања недужних грађана Новог Сада и Бачке. Диже нам се коса на глави и леди крв у жилама. То су најцрњи и најкрвавији дани у историји Новог Сада и околине, много црњи и крвавији од оних дана када је овим просторима харао Атила Хунски“, казао је поглавар СПЦ.

Према његовим речима, у Рацији су страдали Срби, Јевреји и Роми, сами зато што су били другачије вере и нације.

„Тада су страдали Срби који су припадали православној вери. И то је била њихова кривица, јер нису припадали вери својих злотвора. То је народ који је вековима живео на овим просторима и својим телима бранио моћну Аустроугарску царевину од Османлијског царства. Страдали су и Јевреји, нама братски народ, страдала су наша браћа Роми, који су вековима живели са нама. И сви они су страдали јер су припадали другом народу и другој вери“, рекао је патријарх Иринеј.

Поглавар СПЦ је рекао да је егзекутор страшне одмазде против српског, јеврејског и ромског народа била мађарска војска, али и неке комшије из Новог Сада, које су стале на страну окупатора и учествовале у страшном злочину.

„Чинили су дела којих би се и ђаво постидео, сличне оним делима које су у то време у нашим западним пределима где су страдале стотине хиљада недужних наших људи. Можемо да им као хришћани опростимо, али не смемо да заборавимо да се не би то исто поновило“, поручио је патријарх.

Директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима, ловац на нацисте Ефраим Зуроф, рекао је да су злочини попут Рације били производ политике расизма и антисемитизма нацистичког Трећег Рајха и његових савезника.

„Правда и сећање су начини да се реагује на овакве злочине. Али, правда може да покаже озбиљне недостатке“, рекао је Зуроф.

Он је подсетио на случај бившег мађарског жандармеријског капетана Шандора Кепира, кога је суд у Будимпешти прошлог лета ослободио кривице, услед недостатка доказа.

„Зато је веома важно да смо овде данас, да се сећамо, и да гласно и јасно поручимо да ниједна политизована пресуда не може да преиначи чињенице нити да спере кривицу починилаца“, навео је Зуроф.

У име Јеврејске заједнице Србије, помен је служио врховни рабин Исак Асиел.

Помену жртвама Рације присуствовао је и градоначелник Новог Сада Игор Павличић са сарадницима, као и председник Скупштине Војводине Шандор Егереши.

Овогодишњем обележавању годишњице Рације претходио је спор СПЦ и градске власти око тога ко ће, када и где организовати помен, односно комеморацију, као и ко сме, а ко не сме да говори на помену.

У јавности има и полемике да ли је у Новосадској рацији убијено око 1.300 Новосађана, што је званичан податак, или, како тврде поједини истраживачи, између 3.400 и 4.000 људи.

Након помена који је организовала СПЦ, новосадске власти ће у Градској кући организовати скуп о Рацији, на којем ће такође говорити Ефраим Зуроф.

Меморијално друштво „Рација 1942“ поподне ће организовати помен жртвама Рације на новосадском купалишту „Штранд“, где су мађарске снаге у јануару 1942. убијале и под лед Дунава бацале Новосађане ухапшене током Рације.

То удружење захтева од градске власти да постави спомен-обележје на Штранду.

Мађарска војска је Рацију правдала осветом због покушаја партизана да подбуне локално становништво у Бачкој. Рација је спроведена у Шајкашкој области у Бачкој, Новом Саду и Бечеју.

Извр: Бета

Повезано:

Мађарски окупатори побили 12.763 Срба током окупације
Шта, између осталог, Срби треба да знају о Мађарима?


Напиши коментар