Пентагон штитио Хитлерове ратнике


Деценијско прање биографија и инфилтрирање нациста у америчке институције одвијало се плански у оквиру „Спајалице“, најконтроверзније операције обавештајних служби САД.
Деценијско прање биографија и инфилтрирање нациста у америчке институције одвијало се плански у оквиру „Спајалице“, најконтроверзније операције обавештајних служби САД.

Наводни Титов космички програм подсетио да су космичку трку САД водили научници нацисти. Тајна акција прања биографија злочинаца и ангажовања трајала од 1945. до 1973.

НАСА је демантовала тврдње словеначког редитеља Жиге Вирца да су САД добиле космички програм од Тита, али подсећање на то ко је од кога „купио“ идеје о освајању свемира отворило је и Пандорину кутију о спасавању и ангажовању Хитлерових стручњака у институцијама САД.

Показало се да је легендарни директор НАСА Вернер фон Браун, који је у Трећем рајху имао чин СС мајора и руководио ракетним програмом, већ сумњичен за крађу идеје о наоружаном вештачком сателиту од Словенца Хермана Поточника Ноордунга, коју је нудио прво Хитлеру, а затим армији САД.

Иако оптужен за тешке ратне злочине, Фон Браун 1945. није завршио у Нирнбергу јер су га заједно са сарадницима заштитили агенти америчке војне службе ОСС и одвели у САД, где је муњевито узнапредовао до шефа космичког програма. Пентагону је одмах понудио план „сателита смрти“ за напад на противничке циљеве из свемира.

Тек кад се окончао Хладни рат, откривено је да америчке службе нису спасле само Фон Брауна и 700 његових најближих сарадника, већ и на хиљаде других Хитлеровох стручњака, од хемичара који су створили смртоносни гас „циклон-Б“, до нацистичких командоса и агената тајних служби. Деценијско прање биографија и инфилтрирање нациста у институције одвијало се плански у оквиру „Спајалице“, најконтроверзније операције обавештајних служби САД.

Дуго се нагађало колико су Хитлерових ратника спасле америчка тајна служба ОСС, а затим њена наследница ЦИА. Јавност САД су на „увоз нациста“ још 1945. упозорили угледни научници, пре свих Алберт Ајнштајн, који је беснео због ангажовања Хитлерових ракеташа у истраживачким центрима. Међутим, ни чињеница да је Фон Браун 1945. окончавао рад на ракети за напад на САД није омела његово напредовање до челног човека НАСА. Хладноратовска логика „боље да нацисте узмемо ми него Руси“ створила је вишедеценијску заверу ћутања у Вашингтону.

Тек почетком деведесетих почело је скидање ознаке „строго поверљиво“ с докумената о „Спајалици“, која се одвијала пуним капацитетом од 1945. до 1973, а неки огранци остали су активни и касније, открила је Линда Хант, после истраживања мноштва архива, где су вешто скривени досијеи о операцији.

Њена књига „Тајна агенда“ постала је водич за проналажење нациста у институцијама САД, а 1991. Си-Ен-Ен приказује серију њених документарних емисија о овој табу теми. Показано је, између осталог, да су Хитлерови научници већ 1985. стекли толику моћ да су покушали укидање Јединице за лов на нацисте у америчком Министарству правде! Документовано је да је осим Фон Брауна у америчке војне и научно-истраживачке институције уведено још неколико хиљада његових сарадника, али и „стручњака“ других убилачких специјалности. Најужасније је било сведочење робова из конц-логора Дора и Дахау, које су Хитлерови стручњаци терали да раде до смрти у подземним фабрикама ракета. Откривено је да су агенти ОСС спасли и хемичара Ота Амброза, који је био и директор фабрике „И.Г. Фарбен“ у оквиру логора смрти Аушвица.

Најшокантније откриће било је да су тајне службе САД увезле специјалисте за биолошко и хемијско оружје, који су експсперименте из конц-логора наставили на америчким војницима.

– Застрашујући психохемијски експерименти извођени су на америчким војницима у Еџвуд арсеналу у Мериленду, центру Армије САД за истраживање хемијског ратовања – открила је Линда Хант. – Научници из „Спајалице“ радили су од 1947. до 1966. у Еџвуду развијајући нервни гас и психоактвне супстанце као ЛСД. Ужасавајуће је што се тиме нису бавили искључиво Немци, већ и амерички лекари који су придружили нацистичким експериментима на 7.000 америчких војника.

Нажалост, ова тема је врло брзо потиснута у други план. Ипак, с времена на време излазиле на видело појединачни докази о историји која званично није постојала. Тако је ББЦ 2005. открио скандал из 1977. кад је у част лекара Хубертуса Штругхолда његовим именом названа Библиотека авијационе медицине у бази Брукс у Тексасу. Међутим, име је убрзо промењено јер се испоставило да је Штругхолд, који је стигао у САД у оквиру операције „Спајалица“, изводио медицинске експерименте над заточеницима злогласног конц-логора Дахау.

Сигурна кућа

Амерички архиви откривају да је још 1945. нађено решење чак и за најозлоглашеније нацистичке злочинце чије би појављивање у Америци изазвало превелику пажњу јавности. Тада је ЦИОС (Комбиновани подкомитет за обавештајне циљеве) установио програм „Сјефхевен“ (смисао одговарао нашем „сигурна кућа“) који је омогућио Хитлеровим научницима да емигрирају и продуже своја истраживања у земљама које су симпатисале нацистичку Немачку, као што су Шпанија, Аргентина и Египат.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар