Повратак злочинца Вокера на Косово и Метохију


Шеф некадашње верификационе Мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер на "прелазу" Мердаре присуствује протесту покрета Самоопредељење, 22. 01. 2012. Фото: Бета
Шеф некадашње верификационе Мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер на „прелазу“ Мердаре присуствује протесту покрета Самоопредељење, 22. 01. 2012. Фото: Бета
Вилијам Вокер, који је 1999. године измислио масакр у Рачку, вратио се на косметску позорницу. Пензионисани официр и агент ЦИА промовише идеју „природне“, велике Албаније

Вилијам Вокер, креатор лажи о масакру у Рачку, која је била окидач за бомбардовање Србије, поново је ступио на балканску позорницу, овог пута као заступник идеје „природне“ односно велике Албаније, коју заједнички промовишу покрети Коче Данаја из Тиране и Аљбина Куртија из Приштине.

Вокерово појављивање међу припадницима екстремистичког „Самоопредељења“ током блокаде главне саобраћајне споне Срба из Косовског Поморавља с централном Србијом није само манифестација политичке подршке већ и директна претња, сматрају српски војнополитички стручњаци.

Иако се Вокер једно време није експонирао у јавности, он је увек био присутан на Балкану. На КиМ се бавио бизнисом у „Олбрајт инвестментс“, фирми бивше државне секретарке САД Медлин Олбрајт, која је завладала тржиштем телекомуникација, а примао је високе хонораре и као један од председника Америчко-албанског савета и председник Фондације Америчког универзитета на Косову, док је у Албанији био ангажован на лобирању за извођаче радова на ауто-путу Драч – Мердаре.

Коначно масакр

Шест година после НАТО агресије на Србију, један број западних медија пренео је сведочење новинара који су нешто пре 11 часова пре подне 16. јануара 1999. забележили разговор Вокера с тадашњим државним секретаром САД Медлин Олбрајт и командантом НАТО за Европу, начелником генералштаба Веслијем Кларком: – Медлин, коначно имамо доказ. Гомила побијених Албанаца је ту под мојим ногама! – Весли, ово је масакр! Стојим овде и видим тела. Коначно, можете да кренете! Дићи ћу свет на ноге…

Кад су крајем 2010. радови на овој саобраћајници почели да се ближе крају, Вокер се појавио у ударној емисији „Топ ченела“ из Тиране и подржао идеју Коче Данаја о стварању велике Албаније, до чега ће, по његовим речима, доћи у блиској будућности. Затим се директно укључио у изборну кампању екстремистичког покрета „Самоопредељење“ на Косову, који такође заговара уједињење с Албанијом. Коначно, Вокер је подржао Куртијев захтев да се забрани улазак српске робе на Космет.

– Појављивање Вокера с екстремистима на прелазу Бела Земља – Кончуљ, недалеко од Бујановца и Прешева доживљавам и као претњу изазивањем нове кризе на југу централне Србије – каже генерал Нинослав Крстић, некадашњи командант здружених снага у копненој зони безбедности. – Овакав повратак злочинца на место злочина није само невероватна дрскост већ и својеврсно упозорење, које нам шаљу исти они који су ангажовали Вокера да 1999. повуче окидач за бомбардовање.

Формално пензионисани амерички генерал и дипломата, Вилијам Вокер, специјалиста за обавештајне „црне операције“, који је стекао „крваву“ репутацију у грађанским ратовима у Латинској Америци, на Космету се појавио у новембру 1998. као шеф верификационе мисије ОЕБС. Највећи број чланова тог „неутралног“ тима за надгледање сукобљених страна били су „чиновници“ приватне америчке војне компаније „Динкорп“. Оснивач ове фирме, чија су специјалност обавештајно-безбедносни послови, јесте ЦИА, а 97 одсто финансија добија из буџета САД.

– Вилијам Вокер је доказани албански лобиста и агент ЦИА, који је кроз мисију ОЕБС уграђен на Космет – каже генерал Момир Стојановић, бивши директор ВБА, који је уочи и током НАТО агресије био начелник војне контраобавештајне службе на КиМ. – Вокер је дошао на Космет са задатком да нађе разлог за директну војну интервенцију на Србију и он је то извео у случају „Рачак“. Масакр о коме је он известио је чиста измишљотина, што је доказано и у Хагу.

Трибуналу су предочени многобројни докази, укључујући и видео-материјале, да је Вокер отворено сарађивао с командантима терористичке ОВК на терену. По споразуму Милошевић-Холбрук, војска и полиција су мисији ОЕБС морале да пријаве сваки покрет јединица, а амерички генерал их је одмах прослеђивао штабовима албанских терориста. Чланови тима ОЕБС фактички су били извиђачи ОВК, јер је све њихове податке с терена о српским снагама безбедности Вокер дневно слао командантима терориста.

– Он је филтрирао све информације које је ОЕБС слао Уједињеним нацијама – каже генерал Стојановић. – Неки људи из ОЕБС су признали да су информације сачињаване објективно, али да је Вокер као шеф мисије увек формулисао извештаје тако да они оптужују српске снаге безбедности.

Финале Вокерове монтаже био је фингирани масакр Албанаца у Рачку, у који су одмах посумњале медијске екипе које су пратиле окршај српских снага безбедности с терористима у том селу. Међутим, Вокеров извештај говорио је о масакрираним цивилима и изазвао је ратну хистерију на Западу, која послужила као директан повод за напад НАТО.

Вокерово ново парадирање с Куртијевим екстремистима генерал Стојановић види као новог тројанског коња, којим се манипулише пред међународном јавношћу.

– Активности „Самоопредељења“ изводе се у договору с косовским привременим институцијама и приштинском владом да би оправдали Тачија, који, наводно, због њиховог притиска не може да прихвати никакав компромис с Београдом – закључује Стојановић.

Рачак постао Вокерово село

Поводом нетачних интерпретације које су се последњих дана појавиле у јавности, у вези улоге финског тима патолога, који је у Рачку предводила Хелена Ранта, „Новостима“ се јавио професор др Саша Добричанин, који је по судском налогу са својом екипом – проф. др Вујадином Оташевићем, проф. др Милошем Тасићем и проф. др Душаном Дуњићем, 1999. године спровео судско-медицинску експертизу овог случаја.

Планови за терористе

Крајем фебруара 1999. мисија ОЕБС се извукла на територије БЈРМ и Албаније, а њен шеф Бокер је терористима ОВК оставио поклон: карте с уцртаним положајима и подацима о позицијама и саставу српских снага. – Кад год бисмо запленили карте терориста, утврдили бисмо да потичу из мисије ОЕБС – каже генерал Стојановић. – Вокер је на КиМ оставио и око 4.000 електронских уређаја – маркера, којима су били означени циљеви за касније НАТО бомбардовање.

Он тврди да је потпуно неистинита тврдња која се пласира у јавности, да „иако експертизом финских патолога, које је ангажовала ЕУ, није доказано да се ради о масакру над цивилима, случај ‘Рачак’ био је повод за НАТО бомбардовање“.

– Ово је неистина која потиче од неупућених или недовољно информисаних новинара, али пре би се могло рећи да је ово флоскула која је готово редовно коришћена у многобројним извештајима и ауторским чланцима, посебно последњих неколико година – наводи у свом реаговању Добричанин.

Рачак је место чувене Вокерове манипулације која је била покриће за бомбардовање Србије
Рачак је место чувене Вокерове манипулације која је била покриће за бомбардовање Србије

– Истина о резултатима истраге и извештајима у случају Рачак је следећа: информација о погинулима у селу Рачак јануара 1999. године као и налаз са обдукција њихових тела и са закључцима дати су истражном судији Окружног суда у Приштини Даници Маринковић од стране судско медицинског експертног тима крајем јануара 1999. године. Хелена Ранта, руководилац тима патолога из Финске, ангажованих од стране ЕУ, 17. марта 1999. године објављује извештај тог тима, образложен као њено лично мишљење, на конференцији за штампу у Приштини, на којој је било забрањено присуство српских експерата. Тај извештај, пун лажи и исинуација, заснован искључиво на мишљену Хелене Ранта, неквалификованог стручњака за послове судскомедицинског вештачења, доводи до прекида преговора у Рамбујеу, након чега почиње бомбардовања Србије 24. марта 1999. године. Наша експертиза у случају Рачак, уз увиђај и налазе на месту сукоба, на суђењу Слободану Милошевићу, разјаснила је бројне недоумице и коначо разбила Вокерову и Хеленину лаж о Рачку, након чега је и део оптужнице за овај случај одбачен у Хашком трибуналу. Због заслуга, Рачак се данас зове „Вокерово село“.

Извор: Вечерње Новости

Повезане вести:

Јавно признање, Рачак је манипулација


Напиши коментар