СПЦ у Црног Гори за уговор који има и Католичка црква

Оно што је за Митрополију црногорско-приморску и СПЦ прихватљиво јесте исти обим права у односу на темељни уговор који је Црна Гора прошле године потписала са Ватиканом
Оно што је за Митрополију црногорско-приморску и СПЦ прихватљиво јесте исти обим права у односу на темељни уговор који је Црна Гора прошле године потписала са Ватиканом

СПЦ у Црној Гори саопштија је да јој је у Црној Гори једино прихватљиво потписивање истог уговора какав има и Католичка црква

Координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске Велибор Џомић изјавио је да је за СПЦ једино прихватљив уговор са Црном Гором, који садржи исти обим права као и споразум који је та држава раније потписала са Римокатоличцком црквом.

Он је навео да влада Црне Горе мора да води рачуна да ниједним актом не наруши једнакост правног положаја цркава и верских заједница које је дужна да штити, као и да је СПЦ нагласила чињеницу да није против уговорног, али јесте против селективног решавања односа. 

Оно што је за Митрополију црногорско-приморску и СПЦ прихватљиво јесте исти обим права у односу на темељни уговор који је Црна Гора прошле године потписала са Ватиканом , казао је Џомић.

То, како је навео, значи да су црква и држава независне и потпуно аутономне у својим надлежностима, да се поштује црквена аутономија, канонско право и црквени устав, а са друге стране да се поштује држава Црна Гора са својим устројством, уставом и законом.

Џомић је поручио да није могућ дијалог СПЦ са канонски непризнатом
Црногорском православном црквом.

Црногорски премијер Игор Лукшић потписао је јуче споразум о уређењу односа са исламском заједницом и рекао да постоји могућност да ће са православним црквама потписати два споразума јер је, како је навео, православна заједница у Црној Гори подељена.

Џомић је казао Дневним новинама да држава не може одређивати шта су црква и верска заједница, односно не може се мешати у питање црквеног устројства, али да треба видети о каквом се дијалогу ради.

Он је истакао да је дијалог је увек добар, али дијалог са рашчињеним лицима која су искључена из цркве апсолутно није могућ.

Не због тога што то не жели неко од нас, него због тога што су та лица лишена канонске могућности да буду свештеници, без обзира на то што их нека политичка инстанца у Црној Гори признаје као некакве свештенике, казао је Џомић.

Лукшић ће данас са председником јеврејске заједнице Јаша Алфандари потписати уговор о уређењу односа од заједничког интереса Владе и јеврејске заједнице у Црној Гори.

Извор: Бета

  • 1
    Share

Напиши коментар