Укинута пресуда терористима из Гњиланске групе ОВК


Србе су затварали у подрумске просторије средњошколског Интерната у Гњилану, где су им кљештима чупали нокте, убадали језике ножем, закуцавали упаљач у лобању, давили кесом и жицама
Србе су затварали у подрумске просторије средњошколског Интерната у Гњилану, где су им кљештима чупали нокте, убадали језике ножем, закуцавали упаљач у лобању, давили кесом и жицама

Апелациони суд у Београду укинуо је пресуду којом је девет терориста “Гњиланске групе” ОВК било осуђено на 101 годину затвора због убиства и мучења до смрти најмање 32 цивила у Гњилану 1999. године и наложило да им се поново суди.

Истом одлуком осуђенима Мемиши Агушу, Фатону Хајдарију, Самету Хајдарију и Садику Селимону, Апелациони суд је до даљег продужио притвор у којем се налазе од 26. децембра 2008. године у Прешеву, објављено је на сајту тог суда.

Остали оптужени су крајем 2010. године пуштени из притвора, али им је продужена мера забране напуштања пребивалишта у Прешеву.

Изјављеним жалбама се основано оспорава првостепена пресуда због битне повреде одредаба кривичног поступка с обзиром да је изрека нејасна и противречна разлозима датим у образложењу, као и да у образложењу нема разлога о одлучним чињеницама, а они који су дати су у знатној мери нејасни и противречни, наводи се у образложењу пресуде Апелационог суда.

Укинутом пресудом на по 15 година затвора били су осуђени Агуш Мемиши, Селимон Садику и Самет Хајдари.

На по 10 година затвора осуђени су Назиф Хасани, Бурим Фазлију, Фатон Хајдари и Ахмет Хасани, а на по осам година осуђени су Ферат Хајдари и Камбер Сахити.

Српско тужилаштво за ратне злочине терети оптужене да су као припадници “Гњиланске групе” ОВК од јуна до септембра 1999. године на територији Гњилана на свиреп начин убили више десетина Срба, Рома и Албанаца, док се 35 цивила воде као нестали.

Према оптужници, још 153 цивила је ухапшено, мучено, а затим пуштено.

Фазлија Ајдари, Реџеп Алији и Шаћир Шаћири, који су били штабни официри тзв. оперативног центра ОВК за Гњилане, налазе се у бекству и судило им се у одсуству, а оптужени су да су наредили ове злочине.

Ајдари, Реџеп и Шаћири су, према оптужници, као старешине гњиланске јединице ОВК, наређивали осталим припадницима јединице да хапсе Србе и затварају их у подрумске просторије средњошколског Интерната у Гњилану, где су им кљештима чупали нокте, убадали језике ножем, закуцавали упаљач у лобању, давили кесом и жицама.

Како би прикрили злочин, тела су секли на комаде, потом их стављали у џакове, и убацивали у контејнере поред Интерната, или бацали у Ливочко језеро.

Извор: Тањуг


Напиши коментар