Хрватска влада „поткупљује“ Хаг


Како је могуће на Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији у Хагу утицати политичким лобирањем ако се зна да било који суд, па и тај, мора да буде осетљив искључиво на правне аргументе?
Како је могуће на Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији у Хагу утицати политичким лобирањем ако се зна да било који суд, па и тај, мора да буде осетљив искључиво на правне аргументе?

Тајни уговор хрватске владе са америчким лобистима за ослобађање генерала. Хрватска плаћа 60.000 долара месечно за политички притисак на Хаг

„Патон Богс ЛЛП“ велика је америчка адвокатско-лобистичка фирма коју је у јулу прошле године бивши хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић ангажовао за писање поднеска Хашком трибуналу, којим Хрватска у жалбеном поступку генералима Готовини и Маркачу тражи статус пријатеља суда, открива загребачки „Јутарњи лист“.
 

Да је Хрватска у жалбеном поступку двојици генерала, неправосудно осуђених за ратне злочине у акцији „Олуја“, затражила статус пријатеља суда, потврдио је ових дана и нови министар правосуђа Орсат Миљенић. Но, како је бивша Влада на тај посао ставила ознаку тајности, Миљенић не жели да открива о којој се америчкој фирми ради, ни колико ће тај ангажман стајати пореске обвезнике Хрватске.

Међутим, на интернет-страници америчког Министарства правосуђа, на којој су регистроване све лобистичке фирме у САД и објављени уговори које су до сада склопиле, налази се и факсимил уговора који је бивши министар правосуђа Бошњаковић склопио с „Патон Богсом“.

Уговором се бивши министар обавезао да ће хрватска влада од 1. августа 2011, свакога првог у месецу на рачун „Патон Богса“ уплаћивати паушални износ од 60.000 долара. Хрватска влада се обавезала да ће овој фирми надокнађивати и додатне трошкове, али у уговору доступном на Интернету није прецизирано који су то додатни трошкови и колико они могу износити.
На основу уговора, фирми „Патон Богс“ за протеклих шест месеци из хрватског буџета уплаћено је најмање 360.000 америчких долара. Најмање толико досад је стајало писање поднеска Хашком трибуналу, којим се за Хрватску тражи статус пријатеља суда. Уговор је склопљен на годину дана, дакле, до 1. августа 2012., с могућношћу продужетка.

Запошљавају 600 адвоката

Адвокатска лобистичка фирма „Патон Богс“, са седиштем у Вашингтону, једна је од водећих америчких фирми те врсте која запошљава око 600 адвоката и лобиста с канцеларијама у осам градова САД и на Блиском истоку. Фирма радо запошљава бивше конгресмене, сенаторе и оне који су некад радили на високим позицијама у америчкој администрацији.

Међутим, оно што је посебно занимљиво у читавој овој причи, јесте што у уговору стоји да хрватско Министарство правосуђа „Патон Богсу“ плаћа не само саветовање о правним питањима, већ и политичко лобирање!

Сада се поставља питање, како је могуће на Међународни суд за ратне злочине у бившој Југославији у Хагу утицати политичким лобирањем ако се зна да било који суд, па и тај, мора да буде осетљив искључиво на правне аргументе?

Како је читав посао под ознаком тајности, и на то питање је немогуће добити одговор у Хрватској.

Уговор склопљен у лето 2011., није и први између хрватске владе и „Патон Богса“. Уговором из 1999. „Патон Богс“ се обавезао да, за месечну накнаду од 20.000 америчких долара, у Конгресу и америчкој извршној власти лобира за хрватске интересе.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар