Хрватска врши ревизију усташтва


Душан Басташић: У продаји је и књига `Огољела лаж логора Јасеновац`, а на страницама `Гласа Концила`, званичног гласила Римокатоличке цркве у Хрватској, може се наћи фељтон под насловом: `Усташки покољ у православној цркви у Глини - повијесни догађај или мит
Душан Басташић: У продаји је и књига `Огољела лаж логора Јасеновац`, а на страницама `Гласа Концила`, званичног гласила Римокатоличке цркве у Хрватској, може се наћи фељтон под насловом: `Усташки покољ у православној цркви у Глини - повијесни догађај или мит

Рехабилитација усташког поздрава „За дом спремни“ само је дио стравичног и пријетећег мозаика, који је готово у потпунисти реконструисан у Хрватској, изјавио је Душан Басташић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора „Јадовно 1941.“.

„Историјска ревизија улоге усташког покрета из времена Независне Државе Хрватске /НДХ/ почела је већ непосредно послије Другог свјетског рата. Оживљавањем усташтва деведесетих година и настављањем незавршеног `посла`, тај процес је убрзан и чини се да се приводи крају“, рекао је Басташић, реагујући на вијест да је Суд за прекршаје у Книну одбацио као „неосновану“ пријаву полиције због ношења и продаје сувенира са натписом „За дом спремни“.

Пошто су се у хрватском језику одавно поново удомаћиле ријечи „бојна“, „сатнија“, „здруг“, „самокрес“ и сличне, а униформе, односно „одоре“, Хрватске војске неодољиво подсјећају на оне из времена НДХ, Басташић сматра да не би било никакво изненађење ни да дође до рехабилитације слова „У“ на хрватским „одорама“.

„У хрватској јавности све се чешће може чути да је усташка `војница` била легална оружана сила Павелићеве НДХ, која је имала пуни легитимитет у борби против `србочетничких побуњеника`. Појединачни злочини се приписују тзв. `дивљим` усташама“, каже Басташић.

Он указује да се релативизују и умањују усташки злочини, па се тако говори о „митоманији“ Ђуре Затезала, који је истраживао злочине у комплексу логора Јадовно.

„У продаји је и књига `Огољела лаж логора Јасеновац`, а на страницама `Гласа Концила`, званичног гласила Римокатоличке цркве у Хрватској, може се наћи фељтон под насловом: `Усташки покољ у православној цркви у Глини – повијесни догађај или мит`“, наводи Басташић.

Полиција је прекршајну пријаву поднијела против Јакова Марковића, који је у Чавоглавама продавао сувенире са натписом „За дом спремни“.
Прекршајни судија у Книну је, међутим, утврдио да он тиме није прекршио закон.

У образложењу пресуде наводи се да је поздрав „За дом спремни“ познат кроз „хрватску историју још од времена Шубића и Зринског и да није никакво усташко обиљежје“.

Извор: Јадовно


Напиши коментар