ЦИА штитила усташке терористе


Авион ЈАТ пао изнад Српске Каменице
Авион ЈАТ пао изнад Српске Каменице

Ни 40 година после обарања „Јатовог“ авиона на линији Копенхаген – Загреб, нико није одговарао за терористички напад. Припадници „Франкфуртске групе“ убили 27 путника и чланова посаде.

Рушење авиона ЈАТ-а пре 40 година, који је преживела само стјуардеса Весна Вуловић, спада у мрачне тајне хладног рата. Безбедносни стручњаци тврде да су моћне западне тајне службе заштитиле припадника „франкфуртске групе“ усташких терориста од суђења за убиство 27 путника и чланова посаде, иако је још 70-их година био познат идентитет злочинаца. Неки од њих су и данас живи.

Њемачки званичници су још тада окривили терористе и обећали њихово изручење Југославији. До тога никад није дошло, јер су уместо пред судом завршили у Шпанији којом је владао диктатор Франко.Одатле су пребачени у Парагвај, забележио је Ђуро Ребић, један од начелника у југословенском ДБ-у и савременик „оловних година“ хладног рата од 1960. до 1980.

По његовом сведочењу рушење авиона на линији Копенхаген – Београд био је врхунац серија атентата и терористичких напада екстремне хрватске емиграције, после кога је југослованска влада послала богато документоване захтеве за изручење осморице терориста. Првооптужени је био шеф Хрватског народног отпора Стјепан Биланџић, директни наследник ратног злочинца Макса Лубурића који је основао ту терористичку организацију.

– Биланџић је најистакнутији организатор и извршилац терористичких напада широм Европе и покрајински суд у Келну је одлучио да га изручи Југославији, али то се није десило – забележио је Ребић. – Влада СР Немачке је 13. септембра 1978. донела одлуку да се Биланџић не изручи Југославији, а одмах затим он је пуштен из затвора, иако је против њега иу СР Немачкој вођен кривични поступак због више утврђених терористичких аката.

После пропасти СССР, у новембру 1990. Европски парламент признао је постојање вишедеценијске тајне операције „Гладио“ коју је спонзорисала ЦИА, ау њој су ултрадесни терористи ангажовани за сузбијање комунистичког уплива са Истока. Ипак, тек 2005.швајцарски историчар Данијел Гансер из Центра за безбедносне студије у Цириху објављује прву опширну академску студију под именом: „Тајне армије НАТО: Операција Гладио и тероризам у западној Европи“.

У овој анализи крије се и објашњење зашто терористи „франкфуртске групе“ на челу са Биланџић никад нису одговарали. И зашто су накнадно прављене спекулације о овом догађају иако у званичном извештају истраге стоји да је пад изазвала експлозија бомбе скривене у смеђој ташни у левом делу летелице.

Отмичари и убице

Два месеца после рушења ЈАТ-овог авиона, исти усташки терористи су бомбама разнели и представништво „Југотурса“ у Стокхолму. У септембру 1972. они су отели авион компаније САС на линији Гетеборг – Стокхолм и тако изнудили ослобадјање из шведског затвора својих сабораца – убица југословенског амбасадора Владимира Роловића.

– Шведске власти су удовољиле захтевима отмичара – Ребрина, Лисца и Прскала – и они су се убрзо с пет убица безбедно отпутовали у Мадрид, а одатле у Латинску Америку – забележио је Ребић.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар