Шиптари запалили цркву у Македонији


Насиље под капом ментора
Насиље под капом ментора

У селу Лабуниште, у околини Струге, на југозападу Македоније, запаљена је црква.

Према првим информацијама, непознати починиоци су подметнули пожар у цркви, који је синоћ захватио велики део тог сакралног објекта.

Ова информација је изазвала пажњу јер су последњих дана у овам делу земље нарасле тензије, након што је албанско становништво из овог краја започело протесте због, као тврде, увреда на њихов рачун на недавно оџаном традиционалном карневалу у суседном селу Вевчани. 

На карневалу, који је одржан 13. и 14. јануара, једна од маски је на сатиричан начин исмејавала свету књугу муслимана Куран.

Протеклог викенда албанско становништво предвођено муфтијством из Струге одржало је протесте на којима је позвало на реваншизам због увреде исламске вере.

Исламска верска зајендица је у саопштењу затражила извињење од локалних власти Вевчаназбог неумесне шале, а од државних органа да предузму мере да би се казнили они који вређају албанско исламско становништво, посебно зато што држава финансира фестивал.

Градоначеник Вевчана је одбио да се извини, објашњавајући да се ради о традиционалном начину исмејавања разних дешавања у друштву и да није било уперено ни према једној заједници у земљи.

Једини државни функционер који се огласио је вицепремијер за спровођење Оквирног споразума, који је затражио да надлежне институције каналишу страст и при том истакао да не жели да отпуживује ни једне ни друге за инциденте.

Протекле ноћи, непознати починиоци оскрнавили су прво четири метра високи крст на цркви у селу Октиси, а затим и спрејем исписали графит „Смрт Каурима“.

Због страха од међуетничких инцидената полиција је у току дана патролирала у том селу, али до вечерас није било тензија.

У среду ће због тензија у Струги заседати Комитет Собрања за међунационалне односе, а посланици сматрају да су тензије изазване личним жељама неких локалних моћника да прикупе који политички поен.

Извор: Тањуг


  • 1
    Share

Напиши коментар