Босна крије српске жртве


Мапа гробница
Мапа гробница

Мапа појединачних и масовних гробница сведочи о бројним злочинима над Србима. На 1.600 локација у Босни и Хрватској пронађени остаци 4.100 српских жртава

Оперативни тим Републике Српске за тражење несталих израдио је коначну верзију електронске мапе локација појединачних и масовних гробница, са више од 4.100 убијених Срба у протеклом рату, документовану потресним фотографијама која сведоче о спаљеним и измасакрираним жртвама. 

Ово је “Новостима” у понедељак потврдио шеф тима Горан Крчмар који каже да мапа у јеку најновије политичке и медијске хајке на РС, доказује сву голготу кроз коју је прошао српски народ у рату.

– Подаци, број убијених, локације, фотографије ексхумираних посмртних остатака, недвосмислено показују какав се злочин десио над Србима у протеклом рату. Ово је наш аргументован одговор на све лажи и манипулације којима се негирају српске жртве – истакао је Крчмар.

Умањене бројке

Београдски Институт за истраживање српских страдања у 20. веку упозорава да је сарајевски ИЦД у својим подацима умањио број српских жртава у протеклом рату, за 5.800 убијених на нивоу БиХ и 4.027 у Сарајеву. Директор овог института, историчар Миливоје Иванишевић каже да је у њиховој бази података евидентирано 30.700 српских жртава, или 5.800 више од објављене цифре сарајевског центра.

Мапа обухвата око 1.600 локација масовних и појединачних гробница, разврстаних по градовима и општинама у БиХ, гробнице у Славонском Броду, Задру, Пакрацу и Сплиту, а израђена је и верзија на енглеском језику.

Само у Сарајеву је евидентирано 333 појединачне и девет масовних гробница у којима су пронађена тела 394 убијена Србина.

– Тражимо само истину! Не минимизирамо злочин над другим народима, само доказујемо да су и Срби масовно убијани у протеклом рату и то на најмонструознији начин. Доста нам је манипулације. Злочинци морају бити процесуирани – казао је Крчмар.

Мапа гробница садржи и спискове са именима српских жртава на територији целе БиХ, а подаци сведоче и о спаљивању посмртних остатака жртава на планини Озрен, где је 1996. године откривена масовна гробница српских бораца Србачке бригаде.

Испод носила на којем се налазило једно тело, пронађена је противтенковска мина која је срећом на време деактивирана, тако да нико није страдао, што недвосмислено говори о свирепости злочина.

На мапи су наведене локације у западнокрајишком делу РС, Посавини, Подрињу, централној БиХ, на подручју Озрена и Сарајева. Заправо, на свим местима где су почињени стравични злочини над српским војницима и цивилима, са документованим подацима о броју убијених.

У тиму захтевају да се хитно сачини централна евиденција несталих у БиХ, како би се престало са манипулисањем око броја жртава.

Истраживачко-документациони центар БиХ је недавно објавио да је до сада регистровао око 98.000 жртава страдалих у протеклом рату, од којих су 55 одсто војници, а међу убијенима је око 64.000 Бошњака, 24.900 Срба и 7.700 Хрвата. Тиме је показано да је лажна цифра о убијених 300.000 Бошњака.

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар