Влада сваку породицу задужила 3.340 евра


За Цветковићеве владавине спољни дуг Србије на крају прошле године достигао је 24 милијарде евра
За Цветковићеве владавине спољни дуг Србије на крају прошле године достигао је 24 милијарде евра

Влада ДС-СПС-Г17, коју је у протекле непуне четири године предводио Мирко Цветковић, задужила је грађане Србије за више од осам милијарди евра. Због тога ћемо, уместо да добијемо обећаних 1.000 евра од акција јавних предузећа, после одласка ове владе бити сиромашнији за око 1.200 евра.

Све одлуке о узимању кредита и давању кредитних гаранција капом и шаком прошле су кроз Скупштину, која је у овом сазиву чак 81 пут гласала за нова задужења, а данас би то требала да уради последњи пут у овом сазиву за око милијарду и 700 милиона евра.  Најгоре од свега је што овај новац није потрошен у развој инфраструктуре и отварање радних места, већ је све отишло на буџетска давања јавном сектору и отплату већ доспелих рата.

Ова влада нас је у протеклих 1.300 дана сваког дана задуживала за чак 6,5 милиона евра! Владавина ДС-СПС-Г17 је сваког грађанина коштала 1.171 евро, а сваку породицу 3.339 евра.

Истовремено, број незапослених је током Цветковићевог мандата повећан за 300.000, по званичној статистици 700.000 грађана живи испод прага сиромаштва и гурнуто је на казан народних кухиња. Курс домаће валуте, као и стандард грађана су у сталном паду. Стручњак за страна улагања Махмуд Бушатлија каже да је актуелна власт раскрчмила државу, а сад тај проблем оставља грађанима и некој будућој власти.

Директно кроз кредите смо задужени око шест милијарди евра, а ММФ је отишао из Србије због тога што власт није желела да у задужење урачуна и гаранције које је влада давала јавним предузећима, а за које сви знају да их неће отплатити та предузећа већ држава, односно грађани. Влада на одласку је водила једну неодговорну политику да све иде у потрошњу, а ништа није остављала за развој. За оволики новац је урађено нешто мало на Коридору 10, и то је све. Најгоре је што је структура тих дугова врло лоша и могло би се и до краја ове године чак десити да више не можемо да враћамо дуг, као што се то десило Грчкој – сматра Бушатлија.

Спољни дуг Србије на крају прошле године достигао је 24 милијарде евра (32 милијарде долара), а унутрашњи јавни дуг је достигао 15 милијарди евра, па са ове дистанце изгледа смешно када смо осамдесетих година клели Јосипа Броза што је целу тадашњу СФРЈ оставио са 20 милијарди долара дуга. Када је ДОС 2000. дошао на власт, Србија је била дужна око 10 милијарди долара, а према званичним подацима, од пада Милошевићевог режима у Србију је стигло 65 милијарди евра донација и директиних страних инвестиција којима се изгубио сваки траг.

Све отишло на плате и пензије

Економиста Мирослав Здравковић каже да се ова влада задужила много више од претходних највише због гломазне коалиције у којој је свако хтео да троши колико хоће.

Новац од кредита је отишао за редовно сервисирање плата и пензија у јавном сектору. Већ на видело излазе проблеми с овогодишњим буџетом пошто је у петак једва прикупљен новац за исплату пензија – открива Здравковић.

Атор: Василије Паповић
Извор: Ало


Напиши коментар