Египат ће судити члановима НВО, укључујући петоро Срба


Прошлогодишњи протести у Египту
Прошлогодишњи протести у Египту

Египатски званичници најавили су данас да ће се 43 чланова невладиних организација, укључујући 19 Американаца и петоро Срба, наћи пред судом у тој земљи због наводног бављења забрањеним активностима и илегалног примања новца из иностранства.

Одлуку су данас донеле истражне судије, а како наводи агенција АП та одлука може да погорша односе између египатских војних власти и САД, иначе западне земље која је у последњих 30 година највише подржавала Египат. 

Међу 43 оптужених налази се, поред 19 Американаца, и петоро држављана Србије, два Немца и три арапска држављана који нису Египћани.

Међу Американцима је и Сам Лахуд, шеф египатске канцеларије Међународног републиканског института (ИРИ), са седиштем у Вашингтону, и син америчког министра саобраћаја Реја Лахуда.

Још није одређен датум суђења. Нико од наведених људи није приведен, мада су египатске власти прошлог месеца спречиле неколицину Американаца и Срба запослених у америчкој невладиној организацији ИРИ да напусте земљу.

Војне власти преузеле су вођство у Египту у фебруару прошле године после свргавања председника Хоснија Мубарака у народној побуни.

Извор: Бета, Блиц


Напиши коментар