ЕУ посланици лажирају присуство на послу због дневнице


Посланик који се уписао и узео 284 евра са све путном торбом трчи ка лифту
Посланик који се уписао и узео 284 евра са све путном торбом трчи ка лифту

Зарад позамашних дневница од 284 евра, посланици Европског парламента спремни су да лажирају своје присуство на послу, а како јавност за то не би сазнала, не презају ни од тога да од припадника обезбеђења траже да из зграде парламента избаце акредитоване новинаре који су их, практично, ухватили у крађи.

Екипа немачке телевизије РТЛ, направила је „сачекушу“ посланицима Европског парламента у Стразбуру који су на посао долазили у петак ујутру у 7.00 часова, уписивали се као да су дошли да раде, а одмах затим напуштали Парламент и одлазили кући за викенд.

– Да ли сте дошли само како бисте се још једном уписали, а онда отишли кући за викенд – питао новинар једног од посланика који на посао долашао са кофером, очито спреман за пут.

– То се вас не тиче – био је његов одговор.

На снимку је забележно и како неколико посланика са коферима, чекају испред канцеларије у којој се посланици пријављују пре заседања, да се “упишу” и да потом отпутују на викенд.

Посланица немачких Зелених Хилтруд Брејер замало је разбила и главу, пошто је по изласку из лифта угледала камере и потрчала назад. Новинари су, међутим, били упорни и утрчали су за њом у лифт.

– Шта је вама? Ово је безобразно! Пустите ме! – викала је посланица Брејер, окрећући леђа новинарима који су је питали због чега не жели да разговара са њима.

Ирска посланица Кети Синот, међутим, није бежала. Она је новинарима запретила тужбом.

– На вашем месту ја бих била врло опрезна са тиме шта ћете о мени рећи – рекла је је Синот, након што је саслушала питања новинара.

Неким посланицима, међутим, било је врло неугодно, па су само без речи прошли поред камера, и напустили спрат, а да се притом нису уписали у листу присутних. Због срамоте су се одрекли лажне дневнице за тај дан.

После два сата „препадања“ посланика по ходницима зграде Европског парламента, пред новинаре су изашли радници обезбеђења и избацили новинаре из зграде.

Са њима је био и генерални секретар Европског парламента који је буквално вукао новинара за руку, и гурао га ка излазу. Нису помогли ни протести новинара да има право да снима и да извештава из Парламента, као ни његови захтеви да прича са неким из одељења да односе са јавношћу.

Зараде и до 15.000 евра

Месечних примања европских посланика могу да буду скоро 15.000 евра, што је више од плате немачке канцеларке Ангеле Меркел. Њихова плата је 7.339 евра. На то добијају још 3.980 евра неопорезиве накнаде за трошкове. Дневница по дану заседања у парламенту је 284 евра, што месечно, уз 12 заседања износи 3.408 евра.

Извор:Блиц


Напиши коментар