Зашто „наши“ европејци тако журе у ЕУ?


Немилице троше и прикривају праве податке од јавности
Немилице троше и прикривају праве податке од јавности

Посланица у Европском парламенту и бивша шефица ЕУ рачуноводства, Марта Андреасен, објавила је скандалозне податке о томе да су европски посланици трошили милионе евра на непотребна путовања, углавном на егзотичне дестинације.

Андреасен је јавно објавила ове податке, пошто је претходно европски комесар за буџет Јануш Левандовски апеловао на посланике ЕП да јавно објаве трошкове и покажу грађанима да је ЕУ посвећена редуковању трошкова своје администрације. 

Бриселски магазин „Парламент“ објавио је само неколико примера који сведоче о томе како „штеде“ европски парламентарци. Међу њима је и путовање афричко-пацифичке парламентарне делегације у Киншасу које је трајало осам дана, а пореске обвезнике коштало је више од милион евра, тачније 20.511 евра по глави сваког од 50 чланова делегације.

Иста делегација седам дана је боравила и на Тенерифама, а потрошили су 11.000 евра по особи.

Ове авантуре су увреда за пореске обвезнике. Чак и када је финансијска криза већ увелико дрмала 2010. године, посланици су се частили пријатним, али углавном бескорисним делегацијске посетама Мексику, Сејшелима, Конгу и сличним егзотичним дестинацијама – наводи Андреасен у саопштењу у коме је открила праве трошкове тих путовања.

Она наводи да је реч о полуслужбени путовањима широм света чији је циљ, првенствено, развијање бољих међусобних односа посланика, као и сарадња са другим политичким организацијама.

– Чак су и цене путовања унутар ЕУ биле астрономске. Апартман у хотелу Риц у Лондону кошта 540 евра за ноћ. Можете онда замислити које је изобиље дочекало Евро-парламентарце у Риму, где су дневни хотелски трошкови износили 1619 евра по посланику током седмодневног аранжмана – каже Андреасен.

Она тврди да Европски парламент строго крије трошкове из страха да му ови подаци не окрње углед.

Извор: Васељенска


Напиши коментар