Земљиште на Косову загађено, воће и поврће опасно по здравље


Kонзумирање воћа, поврћа, меса или млечних производа, путера и сира којима се хране грађани Косова може да има тешке последице по живот
Kонзумирање воћа, поврћа, меса или млечних производа, путера и сира којима се хране грађани Косова може да има тешке последице по живот

Професор Пољопривредног факултета у Приштини Џевдет Елези каже да је анализа земљишта показала да на Косову има загађења хране које може имати последице.

Елези је иначе био део екипе која је истраживала загађеност земљишта на Косову.

Он се заправо коментарисао извештај Европске комисије под називом „Даља подршка коришћењу земљишта“, који је завршен у јануару ове године, а обухватио је истраживање загађености пољопривредног земљишта под надзором професора Волфганга Спира. 

Професор Елези је казао да налази у извештају нису измишљотина, већ да се ради о конкретним резултатима.

Према његовим речима, од 1.000 узорака узетих у свим деловима Косова испитана су 123 за које се претпостављало да имају највећу некрозу,односно највећу концентрацију загађивача.

Елези је навео да конзумирање воћа, поврћа, меса или млечних производа, путера и сира којима се хране грађани Косова може да има тешке последице по живот.

„Извештај је потврдио контаминацију пољопривредног земљишта преко дозвољених максимума тешким металима, а посебно хромом, никлом,
оловом, цинком и арсеником у 123 узорака који су узети“, казао је професор Елези.

Он је навео да извештај треба схватити као упозорење за даља истраживања већег броја узорака како би се добила свеобухватна процена стања земљишта и предузеле адекватне мере.

Извештај је наишао на опште неодобравање и неприхватање од стране институција и стручних кругова на Косову.

Извор: Бета


Напиши коментар