Комсет: На старом гробљу у Кололечу осликавају цркву

Једина нова црква на Косову и Метохији која се сада ради сазидана је на брду, покрај пута који води за Косовску Каменицу
Једина нова црква на Косову и Метохији која се сада ради сазидана је на брду, покрај пута који води за Косовску Каменицу

У селу недалеко од Косовске Каменице уметници Мирослав Лазовић и Биљана Велиновић осликавају живопис у цркви посвећеној светом Пантелејмону

У селу Кололеч, недалеко од Косовске Каменице, уметници мр Мирослав Лазовић и Биљана Велиновић осликавају живопис у цркви посвећеној светом Пантелејмону.

Мештани овог српског села на Косову и Метохији, уз незнатну финансијску помоћ нашег министарства вера, пре пет година саградили су православни храм, а тек недавно су, као потврду да не намеравају да одлазе, решили да га фрескама и мозаицима „оживе“.

Једина нова црква на Косову и Метохији која се сада ради сазидана је на брду, покрај пута који води за Косовску Каменицу. Из даљине делује монументално, као светионик који показује људима пут.

– Црква је подигнута на месту где је било старо српско гробље. Годинама је ту била депонија – прича нам Лазовић. – Током изградње радници су наилазили на људске кости. Положили су их испод олтара.

Осликавање храма

У Србији постоји још уметника који се баве мозаиком и мислим да лако можемо да радимо велике пројекте – каже Лазовић.

– Мало ме чуди то што се у последње време све чешће говори да ће Руси радити мозаички живопис за Храм Светог Саве у Београду. Код нас има више од 30 сликара који су магистрирали на мозаику, а много је оних који се баве овом техником. Велика је штета ако наши сликари не добију тај посао. Не знам ни да ли би се прихватио тог посла, али ми је жао што би у економској кризи 200 породица могло да живи од тога.

Почело је тако што је Чедомир Арсић, који је пореклом из овог села, одлучио да оствари тај сан и подигне овде цркву. Мештани овог, али и других српских села на Косову и Метохији, помогли су му у томе својим новчаним прилозима.

– Велики је ентузијазам тих људи, нисам осетио код њих ни назнаку страха – каже Лазовић. – Свесни су ситуације, али су нашли начина да живе. У близини се налази још неколико српских села, тако да су Срби „умрежени“ за себе.

Одлазак у Кололеч Лазовић и Велиновићева су схватили као велики професионални изазов. Упркос ризику за који су мислили да постоји нису се двоумили. Испоставило се да имају сасвим нормалне услове за рад.

– Постоји оптимизам код тих људи и жеља за животом – истиче Лазовић.

Црква ће бити осликана до 9. августа када је заказано освећење живописа, који се ради уз благослов владике Теодосија.

– Морали смо да се прилагодимо, мештани су донатори, па је свако хтео да се наслика његов светац. Али, испоштовали смо црквене каноне – каже Лазовић.

Као њихов прилог цркви бесплатно су осликали куполу и један мозаик.

Свети ратници имају кључно место у цркви, односно цар Лазар – објашњава Биљана Велиновић.

Пробаћемо да у живопис уградимо све оно што је везано за Косово и очување идентитета српског народа.

Црква у Кололечу није прва коју ово двоје уметника заједно осликавају. Заједно су радили цркве у Дизелдорфу, у Старчеву, Хртковцима, као и Храм Христовог вазнесења у Подгорици, где је Биљана Велиновић сама урадила подни мозаик „Нојева барка“. За две године, Лазовићева радионица завршила је мозаик површине 500 квадрата у римској кући у Виминацијуму.

Извор: Вечерње Новости

Напиши коментар