Криза ће трести Србију годинама


Трговина и банкарство не праве нове вредности, само производња
Трговина и банкарство не праве нове вредности, само производња

Председник Алко Мирољуб Алексић каже да нови талас економске кризе доноси Србији нову незапосленост, мањи извоз и још тежи положај.

Такво стање ће потрајати још неколико година, наводи Алексић, кога је Клуб привредних новинара изабрао за пословног човека 2011. године.

Он је казао да се Србија не суочава само са светском кризом већ има и ону домаћу која није нимало мања.

„Србија има добар део наслеђених проблема, кризу незавршене реформе система, а и транзиција и приватизација од 2001. године нису се показале најуспешније“, казао је он.

Алексић је нагласио да мере штедње и консолидације које су предузете у прошлој години неће ни близу бити довољне да се криза у Србији превазиђе.

Према његовим речима, Влада Србије би требало да сиву економију уведе у легалне токове, да изврши реформу јавног сектора што води ка смањењу јавне потрошње, као и да реформише пензијски фонд и све што представља државни стратешки ресурс.

Он је нагласио да је Србији годишње потребно десетак већих инвестиција да би се зауставио негативан тренд у прерађивачкој индустрији и њено учешће у бруто друштвеном производу подигло са садшњих 17 одсто на много виши ниво.

„То је услов за даљи развој, јер ако не производите, немате шта да извозите. Трговина и банкарство не праве нове вредности“, казао је он.

Извор: Бета


Напиши коментар