Милунка Савић – српска Јованка Орлеанка


Спомен обележје Милунки Савић, Јошаничка Бања
Спомен обележје Милунки Савић, Јошаничка Бања

Милунка Савић била је поднаредник у 2. пуку и српска хероина Првог светског рата. Рањавана је у борбама девет пута. Рођена 1888. године у селу Копривници код Рашке, Милунка Савић се у балканским ратовима измедју Србије и Бугарске 1912. и 1913. године борила као добровољац. У бици на Брегалници је за храброст добила чин поднаредника и први орден за храброст. Иако рањена вратила се на фронт медју другове. У Првом светском рату се нарочито истакла као бомбаш у Колубарској бици. Ту је, за вишеструко херојство, добила Карађорђеву звезду са мачевима, а у борби за Црну Реку 1916 године је сама заробила 23 бугарска војника.

Милунка је пет пута рањавана, али се увек враћала на фронт. У рововима, пред јурише, припремајући бомбе, војници су помињали њено име: „Славу јој љубим, много je храбра…“ Касније у беспућу албанског крша, док су се промрзли и гладни споро кретали, говорили су: „Кад може Милунка…“ Ни тешко рањена, није губила веру у победу, у повратак у своју земљу. Кад je дошла, већ je била легенда: име joj се изговарало са поштовањем… Позивали су je на свечаности, прославе, путовања на ратишта, на гробове палих. Ишла je и сусретала своје ратне другове.

Милунка као добровољац у Балканском рату 1913. године
Милунка као добровољац у Балканском рату 1913. године

На такве свечаности одлазила je у шумадијској народној ношњи. На њеним грудима блистао je ред највиших одликовања. Официри школовани у Сен Сиру, Вест Поинту, чувеним војним акаде-мијама, застајали су – гледајући je. Били су почаствовани присуством те жене, али о њој нису знали ништа. На једном свечаном пријему, пришао joj je један млађи страни пуковник и рекао: „Мадам, одликовања која ви носите недостижна су за већину војника. Борио сам се у Другом светском рату. Али, ви сте без сумње, у своје време били храбрији. Можете ли да ми кажете свој чин?!“  Милунка се осмехнула и рекла: „Зашто не, пуковниче, ја сам – наредник…“

Тако су у ставу мирно пред ньом били генерали и војводе, министри и дипломате. Где год се појавила, пленила je својом једноставношћу и скромношћу. Прича о њој ширила се попут пожара. Сви су желели да je упознају, проговоре коју реч, да joj честитају, да чују понешто од оних страшних успомена.

Добила је многа, највиша, одликовања, међу којима и два француска ордена Легије части и медаљу Милош Обилић. Једина је жена у свету која је одликована француским орденом Ратни крст са златном палмом, руским орденом Светог Дјордја, највишом медаљом за храброст Енглеске Светог Михајла Првог реда и другим.

Током боравка српске војске у Грчкој, Милунка Савић је на свечаности у Солуну , на провоцирање француских официра може ли да баци десет корака бомбу, узела флашу коњака (тежина две ручне бомбе) и бацила је на удаљеност од 40 метара. За ово је од француског генерала Мауриција Сараја добила 18 боца најскупљег француског коњака из 1880 године, за своје саборце у чети. Кад je рат био завршен, Милунка je поново обукла своју женску одећу. Убрзо потом се удала и родила четири кћерке.

Након Првог светског рата, занемарена и од свих напуштена, пензију је радећи 20 година као помоћна радница, стекла у Државној хипотекарној банци. Ипак, одбила је понуду да се пресели у Француску и да добија француску војну пензију. Уместо тога, она ће изабрати да живи у Београду, али људи су брзо заборавили њене заслуге. За време Другог светског рата 10 месеци је заточена у логору Бањица. Претходно је пред своје четри ћерке била тешко претучена. После доласка комуниста на власт она пада у потпуни заборав, од када се она дефинитивно сматра за непожељну особу у својој сопственој земљи и бива приморана да живи живот преживљавајући као чистачица . Због притужби грађана Београда и једног новинског текста који је узбуркао јавност град Београд се смиловао и доделио јој мали стан у коме је живела до своје смрти 1973.

Умрла је у Београду 5. октобра 1973. Сахрањена је на Новом гробљу у алеји великана уз највише државне и војне почасти.

Вечна јој слава и хвала!


Напиши коментар