Отровна хрватска сардина у српским рафовима


У Министарству трговине кажу да им нико из Хрватска у току јучерашњег дана није послао обавештење
У Министарству трговине кажу да им нико из Хрватска у току јучерашњег дана није послао обавештење?!

Сардине „ева скуша филети“ у Хрватској се хитно повлаче из продаје, док их у Србији има у радњама

Сардине „ева скуша филети“ које могу да изазову смрт продају се у трговинама у Србију, док је у Хрватској наложено хитно повлачење из продаје!

Због присутности веће количине хистамина „Подравка“ је хитно реаговала и започела повлачење спорне серије ових сардина с полица трговина на хрватском тржишту. Из „Подравке“ су саопштили да је у току процес повлачења производа „ева скуша филети“ у биљном уљу, 115 грама, серије 31012011, чији је рок трајања 31. јануара 2015.
– Провером узорака и лабораторијским анализама у једној од девет анализираних конзерви пронађена је количина хистамина већа од оне коју прописује правилник. Међутим, репортерка Курира јуче је регуларно купила баш сардину из ове серије.

У Министарству трговине кажу да им нико из Хрватска у току јучерашњег дана није послао обавештење у вези с „Подравкином“ одлуком да повуче конзерве.
Сања Челебићанин, начелница Републичке ветеринарске инспекције, наводи да грађани немају разлога за страх јер се прехрамбени производи у Србији редовно контролишу.

Без обзира на то, наша управа урадиће све неопходне додатне анализе како бисмо били сигурни – уверава нас она.

Шта изазива хистамин:

– Доводи до алергијских реакција организма
– Изазива надутост, пролив, стомачне грчеве
– Изазива свраб и црвенило коже
– Узрокује отежано дисање, гушење
– У најтежим случајевима изазива анафилактички шок, који може довести до смрти

Извор: Курир

Магацин коментар: Да закључимо, дакле наше Министарство трговине очекује да им из Подравке јаве да њихова сардина отровна, а успут нам поручују да не треба да се бринемо, наводно се стално проверава квалитет. Ко је овде луд? Хрватски медији брује о овоме, Подравка повлачи сардине са хрватског тржишта, а код Срба је све у реду, на нас хистамин не делује?


Напиши коментар