Путин најављује снажнију армију


Путин: Не можемо да јачамо наше међународне позиције, ако не будемо у стању да заштитимо Русију
Путин: Не можемо да јачамо наше међународне позиције, ако не будемо у стању да заштитимо Русију

Премијер Русије и председнички кандидат Владимир Путин у ауторском тексту најављује стварање нове професионалне и високо обучене руске армије.

У тексту за дневни лист Росијскаја газета, премијер Путин је оценио да је развојни потенцијал бивше војне структуре СССР потпуно исцрпљен, и да је даље ослањање и улагање у њу бесмислено. У обимном чланку „Бити снажан: Гаранција за безбедност Русије“, Владимир Путин износи планове за стварање нове професионалне и високо обучене руске армије, после 30 година паузе. 

Дајући анализу односа у свету, премијер Русије истиче и то да ни под којим условима Русија неће одустати од потенцијала стратешког одвраћања и да ће га додатно ојачати.

Не можемо да јачамо наше међународне позиције, развијамо привреду, демократске институције, ако не будемо у стању да заштитимо Русију, и ако не проценимо ризике могућег реаговања на ове или оне претње„, наводи Путин у свом предизборном тексту.

Владимир Путин наводи да је усвојен и да ће бити спроведен програм развоја и модернизације Оружаних снага и војне индустрије, као и да ће у ту сврху до краја деценије бити уложено 23.000 милијарди рубаља (575 милијарди евра).

Ловачки авион Т-50
Ловачки авион Т-50

Ово није милитаризација руског буџета. Заправо, новац који ћемо да издвојимо је плаћање рачуна за године када су војска и морнарица биле хронично слабо финансиране, док су друге земље увећавале своју војну снагу“, објашњава Путин.

Никога не смемо да доводимо у искушење због своје слабости„, додаје руски премијер у тексту за Росијску газету (Российская газета).

Јачање одбрамбене способности земље Владимир Путин планира путем техничког снабдевања армије, развијања метода прогнозирања будућих претњи, давањем социјалних гаранција војсци, и побољшавањем угледа Оружаних снага.

Он оцењује да је „вероватноћа глобалног рата нуклеарних сила једних против других мала, јер би то значило крај цивилизације“, уз примедбу да је то наслеђе ранијих генерација, али да се применом данашње технологије и „паметног оружја“ променио и начин ратовања.

Премијер Путин је указао и на то да нови локални и регионални ратови трају, као и покушаји да се пренесу на границе Русије, а да су девалвирани и уништени основни принципи међународног права.

Русија у таквим околностима не може да се ослони само на дипломатске и економске методе у решавању конфликта“, навео је руски премијер, уз нагласак на то да је за безбедност земље неопходно да обавештајне и друге агенције буду спремне да брзо реагују у одбрани земље.

Морају постојати механизми реаговања не само на постојеће опасности, већ се мора гледати „иза хоризонта“ 30 до 50 година унапред, објашњава дугогодишњи руски државник.

Владимир Владимирович Путин је најавио и обнову морнарице „у пуном смислу“, нарочито на северу и Далеком истоку, наводећи да су велике силе већ започеле активности у вези са Арктиком, што је оценио као изазов руским интересима у том региону.

систем ПВО, класе С300 / С400
систем ПВО, класе С300 / С400

До 2020. године проценат новог наоружања у руској армији треба да буде најмање 70%. Што се тиче осталих система у употреби, они ће бити подвргнути темељној модернизацији“, наводи председник руске владе.

Оружане снаге ће располагати са: 400 нових интерконтиненталних балистичких ракета, 20 подморница, 50 бродова, 100 сателита, 600 авиона (рачунајући и летелице пете генерације), 28 ракетних пукова са системима С-400, 2.300 тенкова и 17.000 модерних возила.

Када је реч о саставу војних кадрова, Владимир Путин је оценио да само добро обучени војници и старешине са високим нивоом општег образовања и културе могу да примењују најсавременије системе наоружања. Војна лица морају да уживају комплетан пакет социјалне сигурности који одговара њиховој одговорности, подсећа председник Владе Русије.

Војска треба да буде професионална, али мушкарци треба да увек буду спремни за одбрану земље, оцењује Владимир Владимирович Путин, најављујући значајне организационе измене у структури резервног војног састава и станове за некадашње војнике.

Владимир Владимирович Путин, који се сматра главним фаворитом за победу на предстојећим председничким изборима, који се одржавају 4. марта, не учествује на трибинама и у јавним дебатама са осталим кандидатима, али већ шест седмица сваког понедељка износи свој програм у писаној форми, објављујући ауторске текстове на различите теме.

Извор: Бета


Напиши коментар