Србија данас слави Дан државности


Под вођством Карађорђа, 15.фебруар 1804. године, у Орашцу почео први српски устанак, борба за ослобођење од вишевековног робовања под Турцима
Под вођством Карађорђа, 15.фебруар 1804. године, у Орашцу почео први српски устанак, борба за ослобођење од вишевековног робовања под Турцима

Србија ће данас низом свечаности и у присуству државног врха земље прославити Дан државности, 15. фебруар, а централна манифестација биће одржана у Дому Народне скупштине.

Изасланик Владе Републике Србије, министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић положиће ловоров венац владе у Марићевића јарузи у Орашцу, где је 1804. године подигнут Први српски устанак. У сусрет Дану државности у Београду и Новом Саду приређене су изложбе „Србија на карти Европе и света“, „Србија – трајање и памћење: избор докумената из Архива Србије“ и „За љубав отаџбине – патриотизам у српској култури 18. века“.

Дан државности Србије слави се на Сретење у знак сећања на 15. фебруар 1804. године, кад је у малом шумадијском месту Орашцу почела борба за коначно ослобођење од петовековног робовања под Турцима. Истог датума, на Сретење, 1835. године, кнез Милош Обреновић прогласио је први српски устав, који је сматран за један од најлибералнијих и најмодернијих у Европи тог времена.

Овај датум је узет као почетак стварања модерне српске државе и као национални празник се слави од 2001. године.


Напиши коментар