Срби Хагу не верују


Преко 40% грађана сматра да је сврха Хашког суда да кривицу свали на Србе
Преко 40% грађана сматра да је сврха Хашког суда да кривицу свали на Србе

Више од 70 одсто грађана Србије има негативан став према Хашком трибуналу и сматра да суђења пред тим судом не доприносе процесу помирења.

То су показали резултати најновијег истраживања ставова јавног мнења према Хашком трибиналу и ратној прошлости.

Према резултатима истраживања Београдског центра за људска права и Мисије ОЕБС-а у Србији, које је спровео Ипсос Стратеџик маркетинг, већина грађана Србије – 66 одсто сматра да оснивање Хашког није било потребно. 

Да је првенствена сврха суђења за ратне злочине пред Хашким трибуналом да сву кривицу за ратна страдања свали на Србе сматра 40 одсто грађана, а повећао се и проценат грађана који сматрају да не треба сарађивати са Хашким трибуналом јер та сарадња није донела ништа добро на 40 одсто у односу на 2009. када је такав став имало 30 одсто грађана Србије.

У односу на 2009. годину знатно је скочио проценат грађана који сматрају да Србија треба да помаже оптуженим Србима у Хагу са 34 на 43 одсто, а на питање која суђења могу да наведу грађани Србије најчешће наводе суђења Војиславу Шешељу, Ратку Младићу и Радовану Караџићу.

Половина испитаних сматра да Радован Караџић није одговоран за злочине за које му се суди пред Хашким трибуналом, а 23 одсто грађана сматра да је Младић одговоран за злочине за које га терети тај суд.

Да Ратка Младића није требало ухапсити нити му судити сматра 41 одсто грађана, 28 одсто сматра да га је требало ухапсити али судити у Србији, док 18 одсто сматра да га је требало ухапсити и изручити Хашком трибуналу.

Резултати показују да 49 одсто испитаних сматра да Хашки трибунал не доприноси сазнавању истине иако чак 90 одсто грађана није прочитало ни једну пресуду Хашког трибунала, а да 62 одсто не прати суђења или то чини ретко.

Истраживање показује да су, према мишљењу 69 одсто испитаних, највећу жртву у ратовима поднели Срби, а на питање ко је починио највише злочина, највећи проценат испитаних, њих 40 одсто одговорило је да су то Хрвати.

Више од половине испитаних, односно 54 одсто грађана сматра да је правосудни систем Србије способан за судјења за ратне злочине, а највећи проценат је оценом три оценио рад српског Тужилаштва за ратне злочине и досадашњи ток суђења пред домаћим правосуђем.

Велика већина грађана, чак 85 одсто испитаних, није у стању да наведе ни једно суђење за ратне злочине пред домаћим судовима.

Истраживање које је представљено у Медија центру, спроведено је током септембра и октобра 2011. године.

Извор: Бета


Напиши коментар