У Србији делује преко 40 секти


Број тих нерегистрованих заједница премашује 40, а ту су сврстани и неки крајње мистични култови и витешки редови
Број тих нерегистрованих заједница премашује 40, а ту су сврстани и неки крајње мистични култови и витешки редови

Црква Христова љубав, Црква Божија, Слободна црква, Јеховини сведоци, Заветна црква Сион – само су неке од верских заједница уписаних у Регистар цркава и верских заједница које води Министартво вера Србије.

На овом списку налази се укупно 17 заједница, од којих је последња – Христова Јеванђеоска црква – регистрована прошле године. Све заједно, оне окупљају више од 20.000 верника. Највећи су адвентисти, којих има десетак хиљада.

Реч је о малим верским заједницама које ”праве друштво” традиционалним црквама којима је статус признат на основу трајања и постојећих прописа. Поред Српске православне цркве, то су и Римокатоличка, Словачка евангелистичка, Реформаторска и Евангелистичка хришћанска црква, као и Јеврејска и Исламска заједница.  Овом кругу припада и Епархија Румунске православне цркве ”Дакија Феликс”, чије је средиште у Вршцу.

– Закон из 2006. предвидео је обавезу верских заједница да се упишу у регистар – објашњавају у Министарству вера. – Прва је то почетком 2007. године учинила Адвентистичка црква. Да би имала статус правног лица, потребно је да верска група поднесе потписе најмање 100 грађана.

Ипак, по речима социолога религије са Филозофског факултета у Новом Саду Зорице Кубурић, број малих верских заједница далеко је већи, али нису све регистроване.

– У Србији постоји више од 60 различитих верских група – објашњава Кубурићева. – Многе од њих закон не признаје, јер нису регистроване. Поједине важећи закон сматрају дискриминаторским, док остале имају став да је регистрација непотребна.

Према неким проценама, број тих нерегистрованих заједница премашује 40, а ту су сврстани и неки крајње мистични култови и витешки редови, које је шира јавност често жигосала печатом сатанизма. Нико нема ни приближну процену колико хиљада људи сви они окупљају. Десетак се убрајају у источњачке верске заједнице (Харе Кришна, Саи центар, Сатхџа Саи Баба, Шри Чинмој…), али ту су и ТМ (Савез за трансценденталну медитацију), сајентолози, шаманисти…

То што нису регистроване, тврди социолог религије Живица Туцић, не значи да ће њихови припадници бити ухапшени, осим ако у име вере не почине неко кривично дело.

– Оне могу бити регистроване и као удружења грађана, а не морају бити регистроване уопште, али онда немају право ни да граде званичну цркву, јер нису правно лице – каже Туцић.

Он додаје да су, за разлику од деведесетих, мале верске заједнице, па и оно што људи овде зову сектама, у стагнацији, па и паду. Полако се редукују и изложене су унутрашњим поделама.

Ритуална убиства с спискови за одстрел

ОД 1993, када је у врањској касарни војник са истетовираним шестицама усмртио осам колега, у Србији су забележена четири убиства праћена сатанистичком симболиком, као и два самоубиства средњошколаца. Пре осам година полиција је у Белом Потоку чак нашла кућу у којој су се одвијали сатанистички ритуали, са списком политичара за одстрел. Међу најпознатијим сатанистичким култовима су: Црна ружа, Црни шкорпиони, Сатански витезови…

Извор: Вечерње Новости


Напиши коментар