ММФ делимично крив за рат у СФРЈ


Улога ММФ-а у креирању криза је све јаснија људима широм света
Улога ММФ-а у креирању криза је све јаснија људима широм света

ММФ је делимично крив за рат у СФРЈ наводи се у тајном меморандуму америчког института за стратешке анализе „Стратфор“ из 2009. године који је објавио Викиликс.

Наиме, у меморандуму, у којем се налазе упутства аналитичарима на терену на који начин да прикупљају информације са подручја бивше Југославије, наведено је да су економске мере штедње ММФ-а наметнуте бившој Југославији у предратном периоду изазвале социјалне немире који су делом криви за рат. 

Из тог разлога „Стратфор“ даје инструкције својим аналитичарима да посебно обрате пажњу на социјална питања у региону.

„Због глобалне рецесије било који економски показатељи из региона су веома важни. Пазите на било какве нереде услед кризе у којим учествују радници, синдикати. Немојте заборавити да су мере штедње ММФ-а наметнуте Југославији делимично криве за почетак рата. Морамо водити рачуна о било каквом економски мотивисаном социјалном незадовољству„, наводи се у меморандуму.

Такође, истакнуто је да се пази на све економске изјаве које долазе из Србије, БиХ и Хрватске.

За „Стратфорове аналитичаре су од кључне важности сигнали да западна Европа даје средства за помоћ и развој региону, као и посете ММФ-а у земљама региона.

Пазите на проблеме у банкарском сектору, било какво спомињање страних банака у региону да раде нешто неуобичајено, попут затварања пословања или спречавање инвестиција“, наводи се у меморандуму.

Извор: СЕЕБИЗ


Напиши коментар